Belföld

Müller Cecília eltörölte a kötelező maszkviselést a szociális intézményekben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 1. 20:59

Miközben idén nyáron a koronavírus terjedése nem állt le, sőt a szennyvizekben emelkedik a koncentrációja.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ megerősítette a 444-nek azt az értesülést, ami szerint felfüggesztették a maszkviselési kötelezettséget a szociális intézményekben.

A Müller Cecília hivatala által adott válaszból az derült ki, hogy egy június 30-án hozott határozat szerint már nem kötelező szájat és orrot takaró orvosi maszkot viselni az önkormányzatok által fenntartott ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben és lakóotthonokban.

A 444-nek írt indoklás így hangzik:

A nyári időjárás kockázataiból fakadóan a maszk okozta légzési nehezítettség és az elrendelt hőségriadó figyelembe vételével gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárral történt egyeztetést követően a szociális intézmények vonatkozásában a maszkviselési kötelezettség felfüggesztése mellett döntött az Országos Tisztifőorvos.

Müller Cecília egy nappal azután döntött a maszkviselési szabályok enyhítésén, hogy az általa vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus terjedésének erősödéséről számolt be.

Az NNK szerdán azt közölte, hogy a kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat. A mintavételi helyek többségénél (15 helyszínen) emelkedő tendencia tapasztalható, míg 7 településen a mért értékek stagnálnak. Csökkenő tendencia egyetlen városban sem tapasztalható. A 444 korábbi cikke szerint a múlt héten megugrott a regisztrált covid-fertőzöttek száma.

Nyitókép: Az otthon egyik lakója, mellette az egyik ápoló Szolnokon, az önkormányzat fenntartásában üzemelő idősek otthonában, a Vízpart körúton 2020. április 18-án – Fotó: Mészáros János / MTI

#Belföld#koronavírus-járvány#maszkviselés#müller cecília

Címlapról ajánljuk