Belföld

Kijött a rendelet a járványügyi intézkedések megszüntetéséről, eldobhatjuk a maszkot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 12:00

Hétfőtől visszavonják a védelmi intézkedések nagy többségét, nem kell maszkot viselni szinte sehol, se a buszon, se a vonaton, se a moziban, se a boltokban. 

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 7-től, azaz hétfőtől eltörlik szinte az összes járványügyi korlátozást.

A kormány csütörtöki bejelentése szerint a járvány ötödik hulláma visszahúzódóban van, ezért vezetik ki a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. Erről szombaton meg is jelent a 77/2022. (III.4.) kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében hétfőtől:

  • megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, és a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.
  • megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét
  • megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés- táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem
  • korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarország területére.

Nem változnak viszont a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességre vonatkozó szabályok, hiszen más uniós országok továbbra is maguk határozzák meg, hogy COVID igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.


Az oltás lehetőségét továbbra is biztosítják mindenkinek, aki élni szeretne vele. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a házi orvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok.

Az oltottságot továbbra is elvárják az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a katonáktól, de a közigazgatás többi területén feloldották a kötelező előírást.

A 2021. évi I. törvény, ami a világjárvány miatt a kormány által kihirdetett, rendeleti kormányzást lehetővé tevő veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól, továbbra is hatályban van.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

#Belföld#koronavírus-járvány#járványügyi korlátozások#rendelet#magyar közlöny#maszkviselés#rendezvények

Címlapról ajánljuk