Belföld

A Szilágyi fasor vaddisznóit kilövő férfi szerint lehet, hogy az egész ország sertésiparát védte meg a pestistől

rtl.hurtl.hu

2022. június 6. 16:16

Azt is elmondta: valószínűleg amúgy is elpusztultak volna az állatok.

Megszólalt a Magyar Nemzetnek a férfi, aki kilőtte a Szilágyi Erzsébet fasornál kóborló vaddisznókat. A fővárosban vadászó L. Pál állatorvos, vadgazdálkodási szakember szerint az állatok „potenciális sertéspestis-hordozók voltak”, amit komolyan kell venni, mivel egy elharapózó járvány romba tudná dönteni az ország sertéságazatát.

Éppen ezért se az elszállításnak, se a kábító lövedékeknek nem lett volna értelme. Mivel kiskaliberű fegyvert használt az elejtéskor, és a lövés irányát is jól számította ki, nem volt senki veszélyben az akció során.

Szerinte ha a villamost nem pont ott állítják meg mellettük, akkor az utasok se észlelték volna, mi történik az árokban. Azt viszont megérti, ha sokakat érzékenyen érint az állatok életének kioltása.

Arról beszélt: sajnos olyan véleményekkel is találkozott az eset kapcsán, amik nemcsak a speciális szakmai ismereteket, hanem „az alapvető természetismereti és logikai tudást is nélkülözik.” Szerinte például a város közepén nem lehet csapdázni, főleg a csúcsforgalom mellett.

Azt is elmondta:

az esővízelvezető csatornában szennyezett olajos víz volt, amitől a benne rohangáló vaddisznók tetőtől talpig eláztak, láthatóan nagyon rossz állapotban voltak, tehát szinte biztos, hogy nagy szenvedések közepette amúgy is elhullottak volna.

Helyesli, hogy hatósági vizsgálat indul az ügybe, mert fontosnak tartja, hogy az efféle tevékenységet kiemelten ellenőrizzék a hatóságok. Teljesen nyugodt, mert szerinte szakmaian, a jogszabályok feltételeinek megfelelően cselekedett.

A férfiról korábban az is kiderült: egyszer egy elütött borzot még élve egy zsákba tett, amit autója csomagtartójába rakott, majd elhajtott vele. A hatóságok szerint ekkor szakszerűen cselekedett.

Korábban a Fókusz arról tudósított: A vaddisznók haláltusáját a szerda reggel villamoson utazók is látták. A szemtanúk mészárlásnak nevezték az esetet, egy kisfiú rosszul lett a látványtól, mentőt kellett hívni hozzá. Ekkor még nem lehetett tudni, ki végzett a vaddisznókkal:


Nyitókép: Fókusz

#Belföld#szilágyi erzsébet fasor#vaddisznó#villamos#állatorvos#kilövés#sertéspestis

Címlapról ajánljuk