Belföld

„A kétharmad nem egyszerű törtszám”

rtl.hurtl.hu

2022. április 23. 7:43

A jogvédők szerint mindenre kiterjedő felhatalmazást akar a kormány.

A Fidesz újabb jogcímet talált arra, hogy a kormány mindenféle külső kontroll nélkül hozzon intézkedéseket

– kommentálta az Eötvös Károly Intézet elnöke a Népszavának azt, hogy a csütörtöki Kormányinfón bejelentették: bár a járvány miatti veszélyhelyzetet május 31-én kivezetik, megteremtik a lehetőségét annak, hogy humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus miatt is veszélyhelyzetet rendelhessenek el.

Majtényi László úgy fogalmazott, hogy „a kétharmad nem egyszerű törtszám”, az alkotmányozás nem kizárólag a többségre tartozik, megegyezésre kellett volna törekedni az ellenzékkel is. Ha csak a technikai, formai szempontokat nézzük, a kétharmados többség birtokában „a Fidesz azt csinál, amit akar” – mondta a jogász, aki szerint az alkotmányos korlátok „puszta látszatlétezésben működnek”.

A Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadságjogi projektjének vezetője azt mondta: az alaptörvény most is lehetővé teszi, hogy külső fegyveres beavatkozás veszélye esetén a parlament kétharmados döntéssel „megelőző védelmi helyzetet” hirdessen ki. Ezzel a kormányt felhatalmazhatják arra, hogy a közigazgatás, a honvédség és a rendvédelem terén hozzon rendkívüli intézkedéseket.

Pásztor Emese szerint a kormány nem találhatta elég szélesnek ezt a hatáskört, valószínűsíthető, hogy mindenre kiterjedő felhatalmazást szeretne magának, mint a járványhelyzet alatt. Az Alkotmánybíróságnak feladata lenne vizsgálni, hogy egy adott kormányzati intézkedés indokolható-e a rendkívüli helyzettel, de a testület mindeddig nem töltötte be ezt a szerepét – tette hozzá a szakértő.

Nyitókép: MTI / Bruzák Noémi

#Belföld#veszélyhelyzet#tasz#majtényi lászló#kormány#kétharmad

Címlapról ajánljuk