Belföld

MTA: Elfogadhatatlan a tudósok feljelentése szakmai véleményük miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 18:15

A magyar gyógyszerhatóság azután fordult a rendőrséghez rémhírterjesztés gyanújával, hogy több kutató megkérdőjelezte a Magyarországon koronavírus-fertőzöttek számára felírható gyógyszer hatásosságát.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keddi állásfoglalása szerint elfogadhatatlan, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rendőrségi feljelentést tett egyes favipiravirral kapcsolatos, tudósokat is megszólaltató sajtóhírek miatt.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy a koronavírus-betegeknél, a világon Japánon és Kínán kívül csak Magyarországon is alkalmazott gyógyszer, a favipiravir egyes kutatási eredmények szerint májkárosodást is okozhat. Idén januárban a 24.hu-nak nyilatkozott Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus arról, hogy a szert valójában influenza ellen fejlesztették ki. A cikk szerint a favipiravir hatásossága is megkérdőjelezhető. Ezt követően tett feljelentést az OGYÉI rémhírterjesztés miatt.

A kedden megjelent, az Akadémia elnöke, Freund Tamás által is aláírt állásfoglalás szerint „a tudomány természetéből fakad a kételkedés, a vita, aminek nem szabad gátat szabni, ugyanakkor megfelelő helyet és keretet szükséges neki biztosítani”.

Azonban az MTA mindenképpen elkerülendőnek tartja, hogy hatósági eljárás induljon tudósoknak a sajtóban vállalt szakmai véleménye miatt.

A tudósok, kutatók bizalma, legjobb tudása, elkötelezettsége nélkülözhetetlen a koronavírus-járvány leküzdéséhez, a társadalom megnyugtatásához, együttműködésének biztosításához. Egy tudósokat is érintő hatósági eljárás azonban súlyos precedens volna, amely a személyes politikai meggyőződéstől függetlenül nagyon rossz hatással lenne a tudományos közösség tagjaira.

Az MTA a közleményben leszögezi: bár több tudományosan ellenőrzött közlemény szerint a korai favipiravirkezelés csökkentette a fertőzöttekben a vírusterhelést, így gyorsította a gyógyulásukat, 2021 végére több tanulmány jelent meg, amely szerint nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban a favipiravirkezelés nem bizonyult kellően hatékonynak.

Az otthoni antivirális kezelésben fel kell váltaniuk a favipiravirt, ezért hazai elérhetőségük biztosításával egyidejűleg a terápiás protokollok módosítására lesz szükség

– fogalmazott az Akadémia közleménye.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Belföld#mta#favipiravir#ogyéi#feljelentés#rémhírterjesztés

Címlapról ajánljuk