Belföld

Gyurcsány Ferenc értékel: Ez a választás nem dőlt el!

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 14:57

Szerinte az április 3-i voksolás népszavazás lesz a rendszerről, miszerint a szavazók akarják-e, hogy hatalomban maradjanak-e a mostani vezetők vagy sem.

Bizonytalan, mi lesz az április 3-i országgyűlési választás eredménye, de az biztos, hogy ennek a rendszernek már „lejárt az ideje” és eljött az ellenzék ideje – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédében. 

Ezt a választást nem azt dönti majd el, hogy a választók egyetértenek-e az egészségügyi vagy a honvédelmi politikánkkal. Ez a voksolás népszavazás lesz a rendszerről, miszerint a szavazók akarják-e, hogy hatalomban maradjanak-e a mostani vezetők vagy sem. Ők vagy nem ők? Nyugat vagy Kelet?

– fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy szerinte az ellenzéki összefogás „nagyszerű politikai és emberi teljesítmény”, a benne lévő pártokat és szervezeteket pedig azt tartja össze, hogy mindannyian európai és demokratikus Magyarországot szeretnének létrehozni.

A volt miniszterelnök szerint Márki-Zay Péter és az ellenzéki tömb megérett a kormányzásra, az pedig nem baj, hogy győzelmük esetén koalíciós kormányzás lenne.

Ne féljenek attól, hogy időnként kérdéseket teszünk az asztalra

– mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a hétköznapi életben, otthon is jobb, ha megbeszélik a családtagok a főbb kérdéseket.

A DK elnöke szerint az orbáni hatalom elfáradt 12 év kormányzás után. 

„Nem arra gondolok, hogy a külügyminiszter a konditeremben hányszor emel fel 50 kilót. (…) Akkor tekintem a kormányt fáradtnak, ha híján van új gondolatoknak, ideáknak – mondta azt is hozzátéve, hogy szerinte nem érkeznek Magyarországra új megoldások, gondolatok.

Gyurcsány Ferenc az ellenzék programjáról azt mondta, amellett hogy Európa-párti politikát folytatnának, a szabadság méltányos korlátozásával tennék egyenlőbbé a lehetőségeket, valamint az ország anyagi javainak gyarapítása során odafigyelnének a környezetvédelemre is.

Hazafias koalíció, amely hagyja élni az embereket

– összegezte. Szerinte egyébként Magyarországon „nagy hagyománya van az önkénynek és az önkény elfogadásának is”, mert „lassan polgárosodik Magyarország”, de abban kell segíteni az embereket, hogy merjenek szabadok lenni, és ez ne jelentsen számukra fenyegetettséget.

A választások utáni korszakról azt mondta, „nem szakadhat szét Hunnia és Pannónia”, hiába képvisel a két oldal egymást kizáró igazságokat.

Meg kell tanulni együtt élni, nem tehetünk mást, ez a sorsunk

– fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy jelenleg éppen az az egyik legnagyobb gond, hogy a hatalmon lévők csak a sajátjaikat képviselik. Nem revansot akarunk, hanem egy tisztességes Magyarországot – mondta.

Fidesz: Gyurcsány kérjen bocsánatot!

Bocsánatkérésre szólította fel Gyurcsány Ferencet Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Demokratikus Koalíció elnökének pénteki évértékelőjére reagálva. Szerinte az ellenzéki politikus "az évértékelőiben rendszeresen elmulaszt néhány dolgot", pedig bocsánatot kellene kérnie a 13. havi nyugdíj és a 13. havi közalkalmazotti bérek elvételéért, a fiataloknak, a családoknak nyújtott otthonteremtési támogatások elvonásáért. Kérjen bocsánatot a munkaadóktól, a vállalkozóktól a folyamatos adóemelésekért, kérjen bocsánatot a munkavállalóktól a rekordnagyságú munkanélküliségért, kérjen bocsánatot a kórházak bezárásáért és az önkormányzatok eladósításáért, és kérjen bocsánatot a hazugságaiért is, ne csak a 2006-os őszödiért, hanem az összesért, amit azóta is tett – fogalmazott Kocsis Máté.

Nyitókép: Demokratikus Koalíció Facebook-oldal

 

#Belföld#gyurcsány ferenc#demokratikus koalíció#ellenzék#évértékelő

Címlapról ajánljuk