Belföld

A MÚOSZ szerint Varga Judit propagandára használja a választási irodát

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 9. 16:19

Csak az lett volna a feladata az NVI-nek, hogy a népszavazás és a választás szavazóköri névjegyzékébe való felvétel menetéről tájékoztassa a polgárokat.

Zavart okozott a Nemzeti Választási Iroda azzal, hogy összevonta a népszavazási és a választási értesítőt, ráadásul ebbe beleírta a népszavazás részkérdéseit, közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az MTI-vel.

A szervezet szerint a népszavazási és a választási törvény értelmében csak az lett volna a feladata az NVI-nek, hogy a népszavazás és a választás szavazóköri névjegyzékébe való felvétel menetéről tájékoztassa a polgárokat.

Még látszatát is kerülniük kellett volna annak, hogy ez közös állampolgári aktus.

Emlékeztetnek: Varga Judit igazságügyi miniszter rendeletben kötelezte a választási irodát, hogy a népszavazási kérdések is szerepeljenek a szavazóköri névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőben.

A MÚOSZ azt írja: ezzel a politikai propaganda eszközévé tette a választási irodát.

A köztársasági elnök két külön határozatban hirdette ki ugyanarra a napra a népszavazást, illetve az országgyűlési képviselők választását. Ezek szerint logikus lett volna, ha ennek megfelelően két külön levélben kapnak tájékoztatást a választópolgárok, hogy a szavazóköri névjegyzékbe vették őket, írják. Takarékossági okokból a két értesítés kerülhetett volna egy borítékba, hangsúlyozva, a kettő választásnak nincs köze egymáshoz.

A MÚOSZ nem először fogalmaz meg kritikát a választási kampánnyal kapcsolatban. A hétvégén az rtl.hu cikkére utalva írták meg, hogy a Fidesz megsértette a sokszínű tájékozódáshoz való jogot azzal, hogy a járványhelyzetre hivatkozva zárta ki a sajtót Sára Botond és Kocsis Máté józsefvárosi fórumáról.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#varga judit#propaganda#választási iroda#választás#múosz

Címlapról ajánljuk