Belföld

Nem hiszi el a kormány az általa támogatott kutatás eredményét az antiszemitizmusról, mert az derült ki, hogy rossz a helyzet Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 15:09

A tanulmány szerint itthon kevesebb ugyan a szélsőséges antiszemita támadás, de a lakosság több előítélettel rendelkezik.

Megjelent egy interjú Szalay-Bobrovniczky Vincével, a Miniszterelnökség egyházügyi kapcsolatokban illetékes helyettes államtitkárával a Szombat című zsidó lapban. Ebben arról is beszélt, hogy a Tett és Védelem Alapítvány által megrendelt kutatás a kormánynak nem tetsző eredményt hozott.

Az eredmény szerint a magyar lakosság:

  • 24 százaléka erősen antiszemita
  • 18 százaléka mérsékelten antiszemita
  • ezzel a harmadik helyen vagyunk Európában Lengyelország és Görögország mögött.

Szalay-Bobrovniczky azt mondta: „nem tisztázott, hogy a Tett és Védelem Alapítvány milyen megfontolásból rendelt meg egy ehhez hasonló, egyértelműen tendenciózus közvélemény-kutatást, de lévén, hogy az általam amúgy tisztelt Kovács András a CEU professzora, így nem is várhattunk objektív eredményeket.”

Ha a megfontolás nem is tiszta, az mindenképpen az, hogy honnan volt pénze az alapítványnak a kutatásra. A Telex cikkéből kiderül, hogy az alapítványt a magyar kormány 2019-ben 525 millió forinttal, 2020-tól pedig a költségvetésbe automatikusan beépülő 500 millió forinttal támogatta.

A helyettes államtitkár azt is elmondta:

Ez nem helyzet, hanem egy közvélemény-kutatás, ami álláspontunk szerint nem tükrözi a valóságot. Nem hihető, hogy Magyarország az öt leginkább antiszemita ország közé tartozna, miközben (szemben a nyugat-európai helyzettel) a hazai zsidóságot nem éri atrocitás, biztonságban, hagyományaiknak megfelelően élhetik az életüket, az állami intézmények teljes körű védelmet nyújtanak számukra, a közbeszéd kiveti magából az antiszemitizmust.

Kovács viszont korábban arról beszélt: „a mostani kutatás azt bizonyította, hogy a súlyos erőszakcselekmények száma és az antiszemita előítéletesség mértéke lényegében semmilyen összefüggést nem mutat.”

Nyitókép: pintoff / Pixabay

#Belföld#kormány#kutatás#zsidó#tett és védelem#antiszemitizmus#magyarország

Címlapról ajánljuk