Belföld

34 embernek kellett elhagynia otthonát a vasárnapi viharciklon miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 31. 8:11

A tűzoltókat több mint 1600 helyszínre riasztották, és még hétfőn is dolgoztak, több ház lakhatatlanná vált.

Átmenetileg lakhatatlanná vált nyolc családi ház a vasárnapi erős szél okozta károk miatt, az azokban élő 34 embert rokonok fogadták be – közölte a Katasztrófavédelem. Közleményük szerint a szélvihar miatt 273 épületben keletkezett valamilyen mértékű kár, köztük több templom, kórház, orvosi rendelő és egyéb középület tetejét bontotta meg a szél, a tűzoltóknak kellett a sérült tetőt helyreállítaniuk.

A tűzoltókat vasárnap 1654 helyre riasztották. A tűzoltói munka kétharmadát a szélben letört faágak, kidőlt fák adták, sok fa utakra, házakra, melléképületekre, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt. Emellett magasból lógó cserepek, bádoglemezek, reklámtáblák, ledőlt kémények eltávolításán dolgoztak. Hétfő reggel még 192 helyszínen zajlott a károk felszámolása.

A Katasztrófavédelem közlése szerint Baranya megye kivételével az egész országban károkat okozott a vihar, a tűzoltóknak a legtöbb dolga Pest megyében és Budapesten volt.

Vasárnap brutális erővel robogott végig az országon a Malik nevű viharciklon. A szél délelőtt erősödött fel, néhol orkán erősségű szélmozgást is mértek: Jánoshegyen 127 kilométer per órás lökés is volt.

Több helyen marsbéli táj fogadta az autósokat, miután a szél felkapta a szántóföldekről a homokat.

Nyitókép:Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30. MTI/Mihádák Zoltán

 

#Belföld#Baleset-bűnügy#szél#szélvihar#károk#katasztrófavédelem

Címlapról ajánljuk