Belföld

Meghalt Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 5:26

Két napja ünnepelte 50. születésnapját.

Setét Jenő Sárospatakon született 1972-ben született. Szobafestői és szociális asszisztensi képesítést szerzett. A Phralipe alapító tagja, az Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat létrehozója. 1997-ben Roma Polgárjogi Díjjal, 2007-ben Solt Ottilia-díjjal, 2008-ban Emberi Jogi Emlékplakettel, 2012-ben Fekete Párduc-díjjal tüntették ki.

Setét Jenő 1995-től szociális munkásként és civil jogvédőként dolgozott. 1995-től, 2010-ig a Roma Polgárjogi Alapítványnál, majd 2010-től, 2011-ig a TASZ-nál és 2012-től a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodánál. 

Az elmúlt években hangsúlyosabbá vált a szélsőséges szervezetekkel szembeni civil fellépések szervezése – írta magáról az aktivista.

Terepmunkásként egy adott településen igyekezett a konkrét ügyek mellett a települések életében jelenlévő hátrányt vagy jogsértést okozó helyi gyakorlatokat és mechanizmusokat is feltárni.

Nem tartom magam politikusnak, noha a közügyek rendkívüli módon érdekelnek. A társadalmi folyamatokat is szeretném befolyásolni, de szigorúan vitával. Afféle aktivista volnék


– mondta Setét Jenő a Népszabadságnak 2015-ben.

Abban sziklaszilárdan hiszek, hogy mindaz, amit a roma mozgalom el akar érni, az Magyarország javát szolgálja

– ezt a Partizánnak mondta 2020 októberében. 

„Azt a fajta boldogtalanságot, amit a cigány emberek megélnek, hogy szakácsnak tanultam, de nem engednek főzni, eladónak tanultam, de nem lehetek a csemegepultban, vagy bármilyen szakmát tanultam, de megint a munkaügyi központban vagyok, ezek olyan lélekölő folyamatok, amikkel az egyén nem tud egymaga megbirkózni” – fogalmazott. 

2020. január 16-án vette át a Raoul Wallenberg-díjat Katarina Szécsi Asbrinktól, Svédország budapesti nagykövetségének első titkárától a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában tartott ünnepségen.

Két napja ünnepelte 50. születésnapját, rengetegen köszöntötték a sokak által tisztelt és szeretett aktivistát. Egy napja sincs, hogy videóüzenetben köszönte meg a gratulációkat. Ebben arról beszélt, hogy a megélt ötven év fontos állomás, mert például anyja fiútestvérei közül egy sem élte meg ezt a kort. 

Én bízom a jövőben, hogy innen robogunk tovább

– fogalmazott. 

Nyitókép: Setét Jenő főszervező beszél a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen a Kossuth téren 2020. február 23-án. Fotó: MTI/Balazs Mohai

#Belföld#setét jenő#roma#polgárjogi#aktivista#meghalt

Címlapról ajánljuk