Belföld

Ezentúl hangot is rögzítenek az ellenőrök testkamerái a MÁV-nál

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 12:04

A testkamerák használata óta kevesebb atrocitás történik a vonatokon.

Már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái, ezzel még több védelmet nyújtva a MÁV-START munkavállalóinak, írja az MTI.

A személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára az Országgyűlés módosította a személyszállítási törvényt, ennek köszönhetően lehet január 1-től hangot is felvenni kamerákkal. Az eszközök technikailag eddig is képesek lettek volna erre.

A MÁV szerint sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egy ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül.

A MÁV-START technikai eszközökkel, figyelemfelhívó kampánnyal, a rendőrség és biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve, 2019 szeptembere óta pedig 169 testkamera használatával is fellép a munkatársai elleni támadásokkal szemben.

A leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon, amelyeken kötelező a testkamera használata, szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma, és mindent összevetve is csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon.

Tavaly a 2020-as 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz a testkamera, tavaly 7826 jegyvizsgáló összesen 15 380 alkalommal, 70 800 vonaton vette fel szolgálata során.

2021-ben öt esetben kérték a jegyvizsgálók által rögzített kameraképek kiadását a hatóságok. Három esetben a jegyvizsgáló bántalmazása, két alkalommal a maszkhasználat elmulasztása miatti feljelentés ügyében.

A MÁV-START további közel ezer testkamera beszerzését tervezi. Célja, hogy minden szolgálati helyen, az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára biztosítani tudja a testkamera használatát.

Nyitókép: Czine László vezető jegyvizsgáló mutatja testkameráját és a felvételre figyelmeztető kártyáját aKeleti pályaudvaron 2019. augusztus 30-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Belföld#máv#testkamera#hang#atrocitás#ellenőr#vonat

Címlapról ajánljuk