Belföld

Sok múlik azon, pontosan milyen élelmiszerekre vonatkozik az árstop

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 19:31

A nagy multik jobban járhatnak, mint a kisboltok a hat alapvető élelmiszer árának befagyasztásával.

A legkevésbé rosszul a multik, ezen belül is a diszkontláncok járhatnak, mert ők eleve olcsóbban adták a sertéscombot, a csirkemell-filét, a napraforgó-étolajat, a lisztet, a kristálycukrot és a 2,8 százalékos tejet, mint a kisboltok – írja a Portfolio. A lap szerint mindez csak akkor igaz, ha a még nem ismert rendelet országos átlagárat tartalmaz. Amennyiben a cégeknek a saját, korábbi áraira kell visszaállni, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet .

A Portfolió arról is ír, hogy a veszteséget a boltok nem fogják lenyelni, hanem kiszámolják, hogy mekkora a bevételkiesés, és azt beépítik a többi termék árába. A benzinár befagyasztásakor a kutak nem tudtak kompenzálni, a boltok esetében jóval nagyobb erre a mozgástér, rengeteg egyéb termék van, amelynek emelhetik az árát.

Az is előfordulhat, hogy a boltok egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban az érintett termékek választékát, és lehetőség szerint a legolcsóbb fajtát árulják majd azokból, hogy minél kevesebb legyen a veszteség. 

A multik akár az olcsó importot is növelhetik az árstopos termékeknél, háttérbe szorítva a magyar termelőket – írja a lap, vagyis a hazai termelők is rosszul járhatnak. A vásárlók pedig nullszaldó körül jöhetnek ki a kormány akciójából.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az rtl.hu kérdésére egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, mert még nem ismerik a jogszabályt. Mint mondta, a politikai oldalával nem foglalkoznak, a szakmai oldalához pedig tudni kellene, hogy például a 2,8 százalékos tejek közül az UHT, az ESL, vagy a friss tejre vonatkozik az árstop. Ugyanez igaz a csirkemellre: fagyasztott, friss, csontos, csont nélküli, gyári csomagolású, vagy a húspultban lévő? Szerinte majd a vámtarifaszám alapján lehet belőni, mekkora az érintett termékek köre, és csak ez utána lehet számolni. Az értékeléssel megvárják a bővebb tájékoztatást, mert óriási különbségek lehetnek a számokban – mondta Vámos György.

Ahogyan arról néhány órája beszámoltunk, a benzinár-, és kamatstop után hat alapvető élelmiszer árának hatósági csökkentését és befagyasztását rendelte el a kormány.

Nyitókép: Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én – Fotó: Balázs Attila / MTI 

#Belföld#élelmiszer#liszt#tej#olaj#csirkemell#sertéscomb#árstop#orbán viktor#vámos györgy

Címlapról ajánljuk