Baleset-bűnügy

Hazaengedték a pedofil férfit, meglépett a bűnügyi felügyeletből, Svájcba szökött, megúszhat mindent

rtl.hurtl.hu

2024. február 20. 13:59

Hiába adtak ki európai elfogatóparancsot arra a pedofília miatt elítélt férfira, aki megszökött a bűnügyi felügyeletből. A férfi svájci állampolgár, Svájc pedig nem indít kiadatási eljárást.

Meglépett két éve a bűnügyi felügyelet alól az a férfi, aki ellen 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt folyt büntetőeljárás. Hiába adtak ki Dancsecs István ellen azóta európai elfogatóparancsot fogolyszökés miatt, a férfi svájci állampolgár, Svájc pedig nem indít kiadatási eljárást saját állampolgáraival szemben – számolt be róla a hvg.hu.

Mint írják, hiába ítélte idén januárban kétrendbeli, tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és fogolyszökés vétsége miatt hét év fegyházra a Szombathelyi Törvényszék Dancsecs Istvánt, 

a jelek szerint a 86 éves férfi megúszhatja a büntetést.

Az ügy előzménye, hogy a férfi 2018-ban ismerkedett meg egy Vas megyei asszonnyal, akivel élettársi kapcsolatot létesített, és hol nála, hol pedig Dancsecs lakásán éltek együtt. A férfit 2021. október 25-én vette őrizetbe a rendőrség, miután kiderült: meztelenre vetkőzve simogatta az asszony unokáit, két kiskorú lányt. Dancsecset azonban nem tartóztatták le – két nappal őrizetbe vétele után elrendelték a bűnügyi felügyeletét azzal a kikötéssel, hogy a Vas megyei település közigazgatási területét nem hagyhatja el. A lap a rendőrség adatbázisából kiderítette, hogy 

a férfi ellen nemcsak pedofília, hanem fogolyszökés miatt is eljárás folyik: Dancsecs István 2022. március 26-án megszökött a bűnügyi felügyeletből. 

Az ügyészség megszüntette a bűnügyi felügyeletet, ekkorra azonban a férfi már három hónapja Svájcban tartózkodott. A hvg.hu szerint mindez azért különös, mert Dancsecs pont azzal a feltétellel került bűnügyi felügyeletbe, hogy heti egyszer jelentkezik a rendőrségen. 2022 május 3-án nemzetközi, május 13-án európai elfogatóparancsot adtak ki ellen, mindhiába: 

a svájci hatóságok arról tájékoztatták a magyarokat, hogy saját állampolgárukkal szemben nem indítanak kiadatási eljárást.

A lap azonban megjegyzi: az ügyben egyelőre még nem született jogerős ítélet, és sok múlik majd a későbbi kiadatási vagy átadási eljáráson. Mint írják, Dancsecs esetében a jogerős ítélet megszületése után is kezdeményezheti Magyarország Svájctól a férfi kiadatását. Ha ehhez Svájc nem járul hozzá, akkor azt is kezdeményezheti a magyar állam, hogy az elítélt Svájcban töltse le a büntetését.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Baleset-bűnügy#pedofília#pedofil#szökés#megszökött#svájc#elfogatóparancs#szexuális erőszak

Címlapról ajánljuk