Baleset-bűnügy

Sokkoló videót tett ki a MÁV arról, ahogy egy kamion letöri a vasúti sorompót

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 8:59

Az átjáróban éppen egy letört félsorompót javítottak a MÁV szakemberei, amikor a másik oldalon lezúzta a másik félsorompót egy érkező kamionos. 

Idén továbbra sem csökkent a vasúti átjárókban lévő sorompókarok letörésének száma – közölte  a MÁV csütörtökön az MTI-vel. A MÁV közlése szerint évente átlagosan 800 ilyen eset van, ezt a számot idén november végére érte el a statisztika. A legjellemzőbb ok, hogy a járművezetők a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtanak a vasúti átjáróba, elsodorva a csukódó csapórudat – áll a közleményben.

Csütörtökön egy ilyen esetről készült videót tett közzé a MÁV a YouTube-csatornáján. A felvételen látni, hogy az átjáróban a MÁV szakemberei éppen egy letört félsorompó javítását végzik, amikor pirosra vált a lámpa, majd a másik oldalon egy kamionos jelenik meg. A jármű átszáguld az átjárón, letörve a lecsukódó félsorompót.

Kevesebb baleset és haláleset a vasúti átjárókban

A MÁV közlése szerint jelentősen csökkent idén a vasúti átjárókban történt balesetek és a halálos áldozatok száma. Az MTI-nek eljuttatott közleményük szerint idén eddig 61 baleset történt, és azokban kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett.

A múlt év azonos időszakában 90 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben csaknem négyszer annyian vesztették életüket, mint idén. Tavaly a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ-szabályok be nem tartása miatt. Voltak olyan tragikus esetek, amelyek során négyen, öten vagy heten is életüket vesztették a balesetet szenvedett járműben – tették hozzá.

Emlékezetes, a halálesetek magas száma miatt tavaly megelőző kampányt is indított a vasúttársaság.

 

Nyitókép: YouTube/MÁV

#Baleset-bűnügy#vasúti átjáró#sorompó#kamion#baleset

Címlapról ajánljuk