Baleset-bűnügy

Vádat emeltek a búvárcuccban, szigonnyal pontyra vadászó győri orvhalász ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 14. 10:38

Akár négy és fél év börtönt is kaphat a visszaesőnek számító győri orvhalász, aki augusztusban búvárfelszerelésben, szigonypuskával fogott pontyot a Mosoni-Dunában.

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki augusztusban szigonnyal lőtt magának halat a Mosoni-Dunában, közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség kedden.

A vádirat szerint az 58 éves férfi a Mosoni-Duna győri szakaszán búvárpipával, búvárszemüveggel és békatalppal merült a folyóba. Órákon át tartó kutatás után végül a nála lévő szigonypuskával elejtett egy közel háromkilós pontyot, ami a vádirat szerint „65 000 forint halgazdálkodási értéket képviselt”.

Az orvhalász a halat a nála lévő szemeteszsákba tette, és így akart távozni, azonban mindezt végignézték a hivatásos halőrök, akik feltartóztatták, és kihívták rá a rendőrséget.

Az ügyészség a többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő férfit orvhalászattal és lopás vétségével vádolta meg. A tiltott módszerrel tilosban halat fogó férfi halmazati büntetésül akár négy és fél év börtönt is kaphat. Ügyében a Győri Járásbíróság hoz majd ítéletet első fokon.

A férfi ügyéről először a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége számolt be. A megyei horgászszövetség szerint az orvhalász férfit már jól ismerték a környéken, de elkapni nem sikerült.

A halőrök szerint az augusztusban tettenért rapsic korábban többször is a parton rejtette el a kilőtt halakat, majd később visszament értük. Állításuk szerint volt, hogy hajléktalanoktól kért segítséget: tartsák fel az autóval a Duna-parton járőröző halőröket, amíg ő a vízben van. 

A férfi a konkrét esetről a 444-nek azt nyilatkozta, hogy a horgászszövetség több mindenben is hazudik. Elismerte ugyan, hogy kilőtt egy pontyot szigonypuskával, de azt állította, hogy nem orvhalászni indult, hanem edzeni, készülni akart a téli Dunaátúszásra.

Nyitókép: a Mosoni-Duna Győr belvárosában – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Baleset-bűnügy#bűnügy#orvhalász#győr#mosoni-duna#ponty

Címlapról ajánljuk