Baleset-bűnügy

Magánkutatásokhoz gyűjtötte az emberi testrészeket a Péterfy Kórház volt boncmestere

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 19:18

Azonosította a rendőrség a kórházban méltatlan körülmények között megtalált holttesteket. Egyikük több mint 17 éve temetetlen.

A Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet orvosigazgatója 2023. augusztus 31-én tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy a kórház boncmestere és boncsegédje munkaviszonyának megszüntetését követően az intézmény patológiáján 

kettő, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, méltatlan körülmények között tárolt holttestet találtak.

A rendőrség néhány nappal később büntetőeljárást indított az ügyben, alig egy hónappal a bejelentés után, hétfőn közölték: azonosították a holttesteket

Mint a police.hu-n írják, az egyik tartósított holttest azonosítását azért kellett elvégezni, mert a lábcédulán feltüntetett adatokkal szemben a kórház saját nyilvántartásában elhunytként nem, az országos személynyilvántartásban azonban élő személyként szerepelt. 

A rendőrség megállapította, hogy az elhunyt egy másik fővárosi kórházban halt meg gyógyíthatatlan betegségben: onnan 2006. február 17-én szállították át az akkori Erzsébet Kórházba. A holttestet bebalzsamozták, de az elhunyt temetéséről senki sem intézkedett.

A másik holttest egy elhunyt külföldi állampolgárhoz tartozik, aki egy közúti közlekedési balesetben vesztette életét 2023. augusztus 10-én. A holttestet azért vitték a patológiai osztályra, mert a külföldre szállításához balzsamozás volt szükséges. 

A rendőrség vizsgálja, hogy egy további, a kórházban 2022. december 24-én természetes halállal elhunyt ember temetéséről miért nem intézkedtek, hogyan fordulhat elő az, hogy a holttest még mindig a kórház hűtőkamrájában van.

Az orvosigazgató bejelentését követő helyszíni szemlén a patológiai osztályon engedély nélkül tárolt emberi testrészeket is lefoglalt a rendőrség, jelenleg úgy tűnik, hogy azokat a volt boncmester engedély nélküli egészségügyi kutatásokhoz gyűjtötte.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a 2023. szeptember 1-én egészségügyi szolgáltató alkalmazottja által foglalkozás körében elkövetett emberi test tiltott felhasználása miatt ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozást folytatja.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Baleset-bűnügy#péterfy sándor utcai kórház#kórház#holttestek#boncmester#rendőrség#azonosítás

Címlapról ajánljuk