Baleset-bűnügy

Esztergomi tragédia: Szlovákiában szerezhette be a vegyi anyagot a robbantó

rtl.hurtl.hu

2023. október 3. 6:21

Egy 38 méteres, illegálisan épített alagutat találtak a robbantó kertje alatt. A szomszédoknak nem tűnt fel a hatalmas földmunka. 

A Blikk szerint még 12 nappal a robbantás után is helyszíneltek a rendőrök az esztergomi Búbánatvölgy városrész kis utcájában, ahol J. László robbantást előidézve elvette a TEK egyik kommandósának életét, többeket megsebesített. A férfi ab robbanásban elhunyt. 

 A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata alapján a férfi készült arra, hogy rendőröket gyilkoljon meg. Az RT Híradó mutatta be, hogy a robbantó egy 38 méter hosszú alagutat épített magának, amely a detonáció ellenére épségben maradt. A nyomozók szerint nagy mennyiségben szerzett be olyan vegyi anyagot, amely levegővel keveredve rendkívül robbanásveszélyes. Az is kiderült, hogy a férfi gázmaszkot viselt a robbantáskor:


A robbanás közelében lévő tanya egyik dolgozója azt mondta: bár egy ilyen alagút kialakítása rengeteg földmunkával jár, ők ebből semmit nem vettek észre.

Esztergom város önkormányzatának építésügyi hatóságához a Blikk információi szerint nem érkezett semmiféle kérelem J. Lászlótól arra, hogy az ingatlanán bármilyen föld alatti pincerész kialakítását tervezné.

 A Blikk információi szerint a föld alatt tárolt vegyi anyag a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület, a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. 

Száraz Pál, nyugalmazott tűzszerész elmondta: katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Baleset-bűnügy#esztergom#robbantás#robbanóanyag#tek#szlovákia

Címlapról ajánljuk