Baleset-bűnügy

Szélmalomharc a Duna fölött: lassan elfogynak a Margit híd kőkeresztjei

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 1. 8:05

Don Quijote, Sziszifusz és Kőmíves Kelemen együtt nem küzdöttek annyit, mint a Margit híd fenntartói a koronákról letördelt kőkeresztek pótlásával. Megszámoltuk, csaknem a felük hiányzik jelenleg, de a kis kőgolyókat is előszeretettel lopják a szuvenírgyűjtők. Volt olyan rongáló, aki megtérítette a kárt, de hosszabb távon a vandálbiztosabb kőkeresztek jelenthetik a megoldást.

Nemrég számoltunk be arról, hogy augusztus 24-én éjjel egy háromfős társaság végigment a Margit híd északi oldalán, és letört hat kőkeresztet a hidat díszítő koronákról. A rongálásról a térfigyelő kamerák felvételt készítettek, így a rendőrség körözést adott ki a fiatal férfiak ellen.

A három férfi augusztus 28-án este önként bement a rendőrségre, ahol közülük kettőt, egy 20 és egy 21 éves férfit rongálás miatt kihallgatták. A két gyanúsított a bűncselekmény elkövetését beismerte, tettüket azzal magyarázták, hogy részegek voltak.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a két fiatalt, akik 

400 ezer forint kárt okoztak a hat kőkereszt letörésével. 

Az amúgy büntetlen előéletű, megbánást tanúsító fiatalokat összesen több mint félmillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.


Az 1870-es években Ernest Alexandre Goüin francia mérnök és hídtervező tervei alapján épített híd a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, újjáépítése után 1948-ban indult meg rajta teljes szélességben a forgalom. 1978-ban ismét renoválni kellett, majd 2009 végén megkezdődött a legutóbbi nagyszabású rekonstrukció. Két évvel és 32 milliárd forint elköltésével később, 2011. december 21-én adták át hivatalosan a teljesen megújított Margit hidat. 

A 12 évvel ezelőtti felújítás során nemcsak a hídpálya újult meg teljesen. A híd korhű ruhát kapott: az öntöttvas lámpaoszlopok, kandeláberek, villamosvezeték-tartó oszlopok, korlátok és a híd faragott kőből készült díszítményei, szobrai és címerei is a 19. századi állapotokat idézően kerültek vissza hídtestre. 

Szélmalomharc a vandálokkal

Amióta a hidat átadták, azóta esnek vandálok áldozatává a Szent István koronájának kőből faragott másolatai: a rajtuk lévő ferde keresztet rendszeresen letörik. A cikkünk elején összefoglalt legfrissebb eset messze nem az egyetlen rongálás, ami a hídon történt. Tavaly is beszámoltunk egy hasonló esetről, akkor két férfi elektromos rollerrel megállt a hídon, majd egyikük letört és ellopott egy kőkeresztet. A rongálással elkövetett lopást akkor is rögzítette a térfigyelő kamera:


2021. március 27-én két férfi a középső fő-hídpilléren található Szent Korona tetejéről letörte a kőkeresztet, és a Dunába dobta.

2020 novemberében két tinédzser lopott el két kőkeresztet a hídról. A rendőrségi felhívás után a 16 éves fiút és a 16 éves lányt szüleik kísérték be a rendőrségre, ahol töredelmesen bevallották, hogy ők törték le a kereszteket. A nyomozók a két fiatalt „védett kulturális javak körébe tartozó tárgyra elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja” miatt hallgatták ki. A két fiatalkorú rongáló azt mondta a rendőröknek, hogy nem akarták ellopni a kereszteket, hirtelen ötlet vezérelte őket, amit azóta nagyon megbántak. 

2019-ben egy nőt kezdtek keresni a rendőrök, aki lerúgott egy keresztet. A tettes végül önként feladta magát, és beismert mindent, bár az, hogy miért törte le a híd díszítményét, végül nem derült ki. 2018 szeptemberében két részeg 19 éves fiú nem kevesebb, mint nyolc keresztet tört le a Szent Koronát ábrázoló szobrokról. Őket jóvátételi munkára ítélte a bíróság.


És a fentiek tényleg csak kiragadott példák az elmúlt évekből, gyakorlatilag 2011 óta minden évben több hasonló eset is előfordul. A friss eset apropóján végigjártuk a Margit híd mindkét oldalát, és megnéztük, milyen állapotban vannak a koronák keresztjei. A következőket találtuk:

  • Az északi oldal hat keresztjéből öt megvan, egy hiányzik, a pesti hídfőnél lévő legelső koronáról.
  • Sokkal rosszabb a helyzet a déli oldalon, ahol összesen 13 korona díszíti a hidat. Itt a 13 koronából nyolcnak hiányzik a keresztje. 

Azaz a híd 19 kőkeresztjéből cikkünk írásakor csak tíz volt a helyén, a keresztek csaknem felét eltüntették. De nemcsak a kőkereszteket viszik, mint a cukrot, a koronákat díszítő kis kőgolyókból is sokat leloptak már, ezeket össze sem számoltuk.

A fentiekkel kapcsolatban kérdésekkel fordultunk a híd fenntartójához, a Budapest Közút Zrt.-hez. A kapott tájékoztatás szerint a híd 2011-ben befejeződött felújítása óta 

évente átlagosan 10 darab keresztet törnek le a Margit hídról. 

A Budapest Közút minden ilyen esetben feljelentést tesz. Amennyiben a rendőrségi eljárás nem vezet eredményre, és a hatóság azt lezárja, a helyreállítás költségeit a társaság fedezi, de volt példa arra is, hogy hogy valaki önként jelentkezett, elismerte a kereszt letörését, és meg is térítette az okozott kárt. A Budapest Közút tájékoztatása szerint 

egy kereszt kifaragása és visszahelyezése jelenleg bruttó 71 120 forintos költséggel jár. 

A rongálás kijavítását a Budapest Közút Zrt. kőmunkákra szakosodott vállalkozója végzi.

A társaságnál jelenleg napirenden van egy műszaki javaslat arra, hogy a hiányzó kereszteket a vandálbiztosabb technológiával pótolják, erről egyeztetés folyik Budapest főépítészével is. A jelenleg hiányzó keresztek pótlását a javaslatról szóló döntés meghozatala után tervezik, tájékoztatta az rtl.hu-t a Budapest Közút Zrt.

Nyitó galéria: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Baleset-bűnügy#budapest#margit híd#lopás#rongálás#kőkereszt#korona#ma

Címlapról ajánljuk