Baleset-bűnügy

Úgy megverhetett négy börtönőr egy rabot Tiszalökön, hogy válságos állapotba került

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 29. 10:33

Az RTL Híradó információi szerint a négy börtönőr letartóztatásáról már pénteken dönthetnek. Megkeresésünkre az ügyészség azt írta: hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt indult nyomozás.

Néhány napja a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet egy fogvatartottat a börtönőrök megvertek bántalmaztak – értesült az RTL Híradó. Egyelőre nem tudni, hogy ki és miért kezdeményezte a verekedést. Úgy tudjuk, hogy a fogvatartott napokig válságos állapotban volt, de információnk szerint ma már jobban van, ezért délután a berettyóújfalui rabkórházba szállítják át. 

A megvert rabnak információink szerint már alig volt száz napja a börtönben. 

Úgy tudjuk, hogy ma négy börtönőr letartóztatásáról dönt a katonai tanács a Debreceni Törvényszéken.

Az RTL Híradó megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte:

A megjelölt ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészségen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt indult nyomozás.

Hozzátették, hogy mivel az eljárás kezdeti szakban van, ezért további kérdésekre „a büntetőeljárás eredményessége érdekében” jelenleg válasz nem adható.

Cikkünk megjelenése után a Központi Nyomozó Főügyészség közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy az eddigi adatok szerint „2023. szeptember 25-én reggel a vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt egy kelet-magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben szabadságvesztés büntetését töltő középkorú fogvatartott, az intézeti szabályokat a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte.” Hozzátették, hogy ezt érzékelte két börtönőr, akik testi kényszert és bilincset alkalmaztak.

A megalapozott gyanú szerint ezt követően a felügyelők – akikhez később még két társuk is csatlakozott – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit.

A rabot eszmelétlenül, életveszélyes állapotban szállították kórházba. 

„A gyanúsítottként kihallgatott büntetés-végrehajtási dolgozók tagadták a bűncselekmény elkövetését, amely – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.” Az ügyészég indítványozta a négy őr letartóztatását. 

Nyitókép: Fókusz / RTL

#Baleset-bűnügy#börtön#bántalmazás#rab#tiszalök

Címlapról ajánljuk