Baleset-bűnügy

Rekordbírságot kapott az MNB-től a kamu befektetési alap, 320 millió forintra büntették őket

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 21. 18:52

Engedély nélkül kínáltak befektetési lehetőséget „világsikerre esélyes startupokba”.

Az MNB 320 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc.-re engedély nélküli befektetési alapkezelési tevékenység végzése miatt, továbbá egy magánszemélyre 32 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot rótt ki a jogosulatlan tevékenységben való érdemi közreműködéséért. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról is döntött és feljelentést is tesz, írja az MTI.

A jegybank 2018-ban azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság de facto elődje, a Safis-EVO Zrt. az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytasson, és ezen tevékenység engedély nélkül történő folytatása miatt 27 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A mostani vizsgálat feltárta, hogy a SAFIS EVO Inc. által létrehozott, illetve a tulajdonában álló hét „befektető társaság” 2019 januárjától az Európai Unióban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező befektetőkkel több mint kétezer alkalommal úgynevezett „nyereségrészesedési jog szerzési-kültagsági jogviszony megállapodást” kötött, amelyek kollektív befektetési értékpapírként értékelhetők.

A Telex arról írt: a Safis honlapja jelenleg elérhetetlen, de webarchiválóból lehívható. Itt az látszik, hogy a cég azzal csábította – engedély nélkül – a befektetőket, hogy „világsikerre esélyes ötletekből és találmányokból épít világsikerre esélyes startup vállalatokat”.

Nyitókép: Google Maps

#Baleset-bűnügy#befektetés#kamu#büntetés#rekord#mnb

Címlapról ajánljuk