Baleset-bűnügy

Brutális testkamerás felvételen, ahogy gondolkodás nélkül agyonlövi a rendőr a megállított autóst

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 9. 17:16

A rendőr először azt állította, hogy a férfi rátámadt. A felvételek azonban bizonyították, hogy egyáltalán nem így történt.

Gyilkossággal vádoltak meg egy philadelphiai rendőrtisztet, miután többször rálőtt egy az autójában ülő sofőrre – írja a BBC.

A 27 éves Eddie Irizarryt az ügyészek szerint akkor ölték meg, amikor a járműve vezetőülésén ült, a kezében egy késsel. Az augusztus 14-i lövöldözés után a rendőrség eredetileg azt nyilatkozta, hogy Irizarry kiszállt a kocsiból, és úgy támadt a rendőrökre, miközben kés volt nála, ám a közleményüket nem sokkal később megváltoztatták. 

Az incidensről készült testkamerás felvételen látható, hogy Irizarryt megállítják szabálysértés miatt – balra kanyarodott ott, ahol nem lett volna szabad. Öt másodperccel később a szintén 27 éves Mark Dial több lövést adott le az autójában ülő férfira, látszólag minden előzmény nélkül. A rendőr és a társa később kihúzta a nem reagáló Irizarryt az autóból. A rendőrautóval kórházba vitték, az életét azonban már nem lehetett megmenteni.

Dial péntek reggel feladta magát a rendőrségen.


A rendőrség közölte, azon vannak, hogy kiderítsék, hogyan keletkezett az incidensről szóló hamis beszámoló. 

Dial ügyvédje azt nyilatkozta, hogy „ügyfele azért nyitott tüzet, mert azt hitte, fegyvert látott Irizarrynál. „Tüzet nyitott, attól tartva, hogy ő lesz a következő rendőr, akit megölnek Philadelphia utcáin” – fogalmazott, és hozzátette, hogy Dial támadni fogja a gyilkossági vádat.

A philadelphiai kerületi ügyész pénteken közölte, hogy Irizarry családja a múlt héten látta a testkamerás felvételt, és ők szerették volna, hogy az nyilvánosságra kerüljön. Mint elmondták, Irizarry hét évvel ezelőtt költözött a környékre Puerto Ricóból, és szerelőként dolgozott. Állítólag skizofrénia miatt kezelték. A család közölte, hogy mind Philadelphia városát, mind a rendőrtisztet be akarják perelni a tragédia miatt. 

Dialt – aki öt éve dolgozik rendőrként – az incidens után 30 napra felfüggesztették, és fegyelemsértéssel vádolják. Pénteken óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A rendőrfőnök szerint a tiszt nem volt hajlandó együttműködni a lövöldözés kivizsgálásában.

Irizarry halála után több tüntetést is tartottak Philadelphia-szerte. Dialnak szeptember 26-án kell megjelennie a bíróság előtt. 

Nyitókép: Philadelphia Police

#Baleset-bűnügy#philadelphia#egyesült államok#rendőrség#lövöldözés#eddie irizarry#mark dial#testkamera

Címlapról ajánljuk