Baleset-bűnügy

Életfogytiglant kapott a rettegett szicíliai keresztapa, a maffiafőnökök főnöke

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 19. 21:02

Matteo Messina Denaro szicíliai maffiavezér többek között két bíró meggyilkolása miatt kapott életfogytiglant.

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szerdán Matteo Messina Denaro szicíliai maffiavezért többek között a Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírók ellen 1992-ben elkövetett merényletben játszott szerepéért, írja az MTI.

A szicíliai Caltanissetta fellebviteli bírósága másodfokon helybenhagyta a 2020-as ítéletet, amelyet akkor hoztak, amikor a férfi még szökésben volt. A friss döntés napra pontosan a Borsellino bíró elleni robbantásos merénylet 31. évfordulóján született meg.

Adriana Vella, a maffiavezér ügyvédje tiltakozott az ítélet ellen és védence felmentését kérte, mert állítása szerint Denarónak sem megrendelőként, sem végrehajtóként nem volt köze a gyilkosságokhoz.

Az 1962-ben született Matteo Messina Denaro harminc éve vezette az ország körözési listáit. 1994 óta a nemzetközi körözési listákon is szerepelt.

A szicíliai Castelvetrano egykori maffiavezérének fiaként 1993-ban vette át a Cosa Nostra vezetését, azóta keresték a hatóságok. A keresztapa szerepét attól a Tito Riinától vette át, akit 23 év körözés után éppen harminc éve, 1993. január 15-én tartóztattak le, szintén Palermo utcáin.

A szicíliai maffiafőnökök főnökének nevezett Matteo Messina Denarót a távollétében tartott perekben többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték többek között az 1992-es szicíliai ügyészgyilkosságokért, az 1993-as bombamerényletekért, amelyeket a maffia Milánóban, Firenzében és Rómában hajtott végre, valamint a 15 éves Giuseppe Di Matteo meggyilkolásáért, akit Matteo Messina Denaro parancsára savban oldottak fel, mivel apja a maffia ellen vallott. 

Giovanni Falcone vizsgálóbíró ellen 1992 májusában követtek el robbantásos merényletet, amikor autója a palermói repülőtérre vezető úton haladt; a nagy erejű detonáció következtében a vele utazó felesége és három kísérője is életüket vesztették.

Két hónappal később, 1992. július 19-én közeli kollégája, Paolo Borsellino és öt kísérője szintén pokolgépes merénylet áldozata lett. A két merénylet óriási megdöbbenést és felháborodást váltott ki az olasz közvéleményben, és a tettesek kézrekerítésére hajtóvadászatot indított a rendőrség.

Denaro folyamatosan szökésben volt, míg végül 2023. január közepén vették őrizetbe Palermóban. A hatvanéves Matteo Messina Denaro éppen egy presszóban fogyasztotta reggelijét. Nem tanúsított ellenállást. A közeli Maddalena nevű magánklinikára tartott volna, ahol hamis személyazonossággal onkológiai kezelésen vett volna részt. Azóta Abruzzo tartomány székhelye, L'Aquila egy börtönében tartották fogva.


Nyitókép: Donato Fasano/Getty Images

#Baleset-bűnügy#bűnügy#olaszország#szicília#maffia#cosa nostra#matteo messina denaro

Címlapról ajánljuk