Baleset-bűnügy

Elindult a nyomozás a Titan ügyében, kiderül megvádolnak-e valakit

rtl.hurtl.hu

2023. június 26. 6:20

A vizsgálat elsődleges célja a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése, azonban a nyomozóbizottságon múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozó testületet (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára – írja az MTI.

A parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatóján nyomozást vezető Jason Neubauer közölte, hogy a vizsgálat elsődleges célja a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése azzal, hogy javaslatokat tesznek a biztonság növelésére – ám a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

A vizsgálat jelenlegi szakaszában még bizonyítékokat gyűjtenek, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak felkutatása. Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtök este jelentették be, hogy meghaltak a mélytengeri merülőhajó, a Titan utasai, akik a Titanic csaknem négyezer méter mélyen fekvő roncsához mentek volna le.

A merülőhajó roncsait csütörtökön találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól. Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját 4000 méteres merülési mélységre tervezték, azonban az elmúlt héten számos biztonsági kifogás is felmerült vele szemben. A katasztrófa idején öten tartózkodtak a fedélzeten, akik szerették volna megnézni az Atlanti-óceán északi részén 1912-ben elsüllyedt Titanic maradványait.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#titan#katasztrófa#merülőhajó#OceanGate#nyomozás

Címlapról ajánljuk