Baleset-bűnügy

Becsempésztek az Egyesült Királyságba egy nigériai utcai árust, hogy kivegyék a veséjét

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 16:44

7000 fontot ígértek neki cserébe. 

Börtönbe került egy gazdag házaspár, akik egy férfit csempésztek az Egyesült Királyságba, hogy beteg lányuk számára vesét szerezzenek tőle, akár 7000 fontért cserébe – írja a Sun

A 60 éves Ike Ekweremadu és az 55 éves Beatrice Nwanneka Ekweremadu a nigériai Lagosból csempészte ki a 21 éves férfit.

A férfi szerveit a lányuk, Sonia számára akarták adni, aki veseelégtelenségben szenved és dialízisre szorul.

A férfi kilenc, a felesége négy és fél a közvetítő orvos tíz év börtönbüntetést kapott. A bíróságon elmondták, a házaspár „jelentős” szerepet játszott a nigériai társadalomban és nagy vagyonnal rendelkezett. Ike Ekweremadu vezető szenátor volt a nigériai parlamentben.

A trió azt a tervet eszelte ki, hogy egy szegény nigériai utcai kereskedőt hoznak az Egyesült Királyságba, hogy kivegyék a szervét. Találtak egy donort, aki napi néhány fontot keresett azzal, hogy telefonalkatrészeket árult egy kocsiból a nyilvános piacokon. Végül 2022 februárjában tényleg Londonba szállították őt, azzal a megállapodással, hogy 7000 fontot fizetnek neki a veséjéért. 

Az Egyesült Királyságban a férfit felkészítették, hogy hamis válaszokat adjon a Royal Free Hospital orvosainak, ezért többek között azt állította, hogy Sonia az unokatestvére.

A férfi azonban „csak korlátozottan értette”, hogy miért is ment a kórházba, és „megkönnyebbült”, amikor közölték vele, hogy a beavatkozásra nem kerül sor.

Amikor a férfit elutasították, a házaspár Törökországban kezdett el keresni egy másik donort.

Ike Ekweremadu vallomása során azt állította, hogy „korlátozott intelligenciával” rendelkezik, ezért nem konzultált Sonia szakorvosával arról, hogy egy családtagja adományozhat-e vesét.

Az ügyész azonban elutasította a „hihetetlen” állítást, mondván, nem létezik, hogy a családnak nem jutott eszébe, hogy fejajánljanak egy vesét Sonia számára. 

„A vádlottak teljes mértékben figyelmen kívül hagyták az áldozat jólétét, egészségét és jólétét, és jelentős befolyásukat mindvégig nagyfokú ellenőrzésre használták, miközben az áldozat csak korlátozottan értette, hogy valójában mi is történik itt” – állt az ítéletben.

Nyitókép: Pixabay

#Baleset-bűnügy#vese#szerv#szervdonor#transzplantáció#nigéria#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk