Baleset-bűnügy

Ártatlan az aktivista, akit egy lájk és egy kabát miatt hoztak összefüggésbe a becsületi napi antifasiszta támadásokkal

Mohos MátéMohos Máté

2023. április 28. 9:07

Ügyvédje szerint egy kabátra és egy Facebook-lájkra hivatkozva gyanúsították meg a Szikra Mozgalom aktivistáját.

A rendőrség szerint ártatlan a magyar aktivista, akiről korábban azt feltételezték, köze lehet a becsület napi antifasiszta támadásokhoz, jelentette be reggeli sajtótájékoztatójában Jámbor András, országgyűlési képviselő, a Szikra Mozgalom vezetője. Dobos Krisztina monogramú aktivista ügyvédje korábban arról beszélt, hogy politikai elfogultságot sejtet az ügyészség és a rendőrség eljárása mögött.

A Szikra Mozgalom közleményében azt írta: Április 27-én a Nyomozóhatóság megszüntette az eljárást a Szikra Mozgalom aktivistája, Dobos Krisztina ellen. Az Ügyészség ugyan utólag beismerte, hogy nem volt elég bizonyíték a letartóztatásra, Dobos Krisztinát azonban csak két héttel a letartóztatás után helyezték szabadlábra. „Az eljárás tehát nem szólt másról, csak egy rendszerkritikus aktivista és a közössége meghurcolásáról”, tették hozzá. Azt is leírták:

A Szikra Mozgalom követeli, hogy Dobos Krisztinát részesítsék kártérítésben, amiért két hétre megfosztották a szabadságától, és amiért nyilvánosan meghurcolták!

Az ügyről korábban azt írtuk: egyebek mellett egy olyan Facebook-bejegyzésre adott lájk miatt gyanúsították erőszakos bűncselekménnyel Dobost, ami nem buzdít erőszakos cselekményre, és a nő személyes oldalán sincsenek ilyen bejegyzések. A bíróság letartóztatást elrendelő végzésében sem sikerült összekötni őt a többi gyanúsítottal, akik egyébként külföldiek, és az ügyvéd szerint még az sem nyert bizonyítást, hogy a nő egyáltalán bármilyen idegen nyelven beszélne.

Dr. Kadlót Erzsébet szerint komoly károk érték védencét a kormányközeli médiumokban végigsöpört lejárató kampány miatt, már az is elviselhetetlen, hogy gyalázták a közösségi médiában és egyes orgánumokban, de abban sem lehet biztos, hogy az albérletéből nem teszik ki, vagy a munkaerőpiacon nem érik hátrányok.

Kérdésünkre a rendőrség megerősítette: A nyomozás során beszerzett további bizonyítékok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2023. április 27-én a korábban gyanúsítottként kihallgatott magyar nővel szemben folytatott eljárást megszüntette.

Hozzátették: A nemzetközi együttműködéssel folytatott büntetőeljárásnak így jelenleg három külföldi gyanúsítottja van, valamint a rajtuk kívül eddig azonosított további hat német állampolgárral szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki.

Megjegyezték, hogy a nyomozás eredményeként bővült a bűncselekmények köre, amellyel a külföldi bűnszervezet tagjai összefüggésbe hozhatók. A rendelkezésre álló adatok szerint egy német állampolgárságú férfi és nő  2023. február 9-én 9 óra 30 perc körül a Nyugati pályaudvaron egy indulásra váró vonaton is gázsprayvel fújt le egy embert, akiről azt vélelmezték, hogy szélsőjobboldali kötődésű.

Hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal is, hogy a szélsőjobboldali blogszféra és egy kormányközeli honlap is igyekezett összemosni az úgynevezett „Becsület napján”, külföldiek által elkövetett támadásokat a magyar baloldal szereplőivel, köztük a Szikra Mozgalommal és a Mércével. Ezek a szervezetek állításuk szerint semmilyen kapcsolatban nem álltak a támadókkal, de van olyan tagjuk, aki már halálos fenyegetéseket kapott.

A Mérce egyik munkatársát megfenyegető férfit a rendőrök zaklatás vádjával hallgatták ki. Közben Németországban már hat huszonévest nevezett meg a rendőrség a támadásokkal kapcsolatban.

Ezen a héten jött a hír arról, hogy a Fidesz egy törvénymódosítással csak a legsúlyosabb esetekben tenné büntethetővé a sajtóban elkövetett becsületsértést és a rágalmazást. A módosítás lényege, hogy ne lehessen rágalmazásért büntetőeljárást indítani újságírók ellen, ha közügyekkel kapcsolatban állítanak valótlanságot. Arról, hogy ez mennyiben könnyítheti meg a kormánypárti weboldalak és egyéb kiadványok dolgát a jövőben, az RTL Híradó riportot is készített:

#Baleset-bűnügy#rendőrség#ártatlan#antifa#támadás#szikra mozgalom#Jámbor András#aktivista

Címlapról ajánljuk