Baleset-bűnügy

Magyar és szlovák nyomozók együttműködésével ütöttek rajta egy fegyverkereskedő bandán

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 10:34

A szlovák bűnözők hatástalanított fegyvereket vásároltak fel, amelyeket illegálisan visszaalakítottak.

Szlovákiai fegyverraktárat számoltak fel közösen a magyar és a szlovák hatóságok – írja honlapján a rendőrség.

Emlékeztetnek, hogy tavaly júliusban a szlovák határ közelében fekvő Rajkán 59 lőfegyvert, több mint 45 ezer lőszert, 7 kg robbanóanyagot, gyutacsokat, hangtompítókat foglaltak le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai, az üggyel kapcsolatban egy szlovák házaspárt lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel meggyanúsítottak.


A rajtaütést követően a KR NNI nyomozói együttműködtek a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA), hogy a fegyverek eredetét beazonosítsák. A nyomozás során kiderült, hogy a Rajkán lefoglalt fegyverek egy része Szlovákiában évekkel ezelőtt legálisan vásárolt hatástalanított fegyver volt, amit illegálisan visszaalakítottak – a 2015-ös párizsi terrortámadás elkövetői is ilyen illegálisan átalakított szlovák lőfegyvereket használtak.

A közös felderítés eredményeként a szlovák és magyar nyomozók azonosítottak egy négyfős szlovák bandát, amely a beszerzett bizonyítékok alapján 2014 és 2016 között több mint félezer fegyverrel kereskedett. A csapat egyik tagja egy másik ügy miatt már három éve jogerős szabadságvesztését tölti, három társán pedig 2023. április 19-én ütöttek rajta egyszerre három helyszínen, Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen.

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy eredetileg esztergályos műhelyként funkcionáló kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, itt alakíthatták át újra éles lőfegyverré a megvásárolt hatástalan fegyvereket. A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, mintegy 2000 különböző kaliberű lőszert, közel 70 pisztoly- és gépkarabélytárat, gránátot és saját készítésű hangtompítót foglaltak le.

Nyitókép: Rendőrség

#Baleset-bűnügy#szlovákia#fegyverkereskedelem#rajtaütés

Címlapról ajánljuk