Baleset-bűnügy

Gyerekpornót találhattak a pap számítógépén, aki Hodász András szerint zaklatta őt

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 11:35

Rendőrök vitték el, akik „hajnalban rárúgták az ajtót” a fiatal és népszerű papra, aki tucatnyi gyereket molesztálhatott.

A Telexnek adott interjút Hodász András, aki arról árult el részleteket, hogyan zaklatta szexuálisan gyerekkorában egy pap. A papi hivatást elhagyó Hodász a lapnak elmondta, hogy hónapokon át molesztálta egy fiatal és népszerű pap, aki sok fiatal fiút gyűjtött maga köré.

Azt nem nevezte meg, hogy kiről van szó, de azt elmondta, hogy 2007 vagy 2008 óta nincs az egyház kötelékében. A zaklatásoknak Hodász elmondása szerint úgy lett vége, hogy az elkövetőre „hajnalban rárúgták a rendőrök az ajtót”. Közlése szerint nagyjából egy tucat gyereket molesztálhatott a férfi, akinek a számítógépén állítása szerint gyermekpornográf felvételeket talált a rendőrség.

Hodász azt tanácsolta a szülőknek, hogy figyeljenek oda a gyerekeikre, és ha azt veszik észre, hogy ha egy tanár, edző vagy pap, akivel jóban van, „felhívja magához”, akkor kezdjenek el beszélgetni a gyerekkel.

Hodász András a hétvégén számolt be arról, hogy gyerekkorában szexuálisan zaklatta egy pap. Akkor elmondta, hogy szülei furcsának is találták, hogy olyan sokat találkozik „azzal a pappal, akiről amúgy hallották is, hogy valami nincs rendben vele, és gyanúsan sok fiatal fiú van körülötte állandóan, de nem tudták, mit tehetnének”.  

Azután döntött arról, hogy a nyilvánosság elé tárja az ügyet, hogy egy bíróság a 13 éves korában szintén szexuális abúzust elszenvedő Pető Attilát az egyház feljelentése után bűnösnek találta zaklatás miatt. Pető tette ugyanakkor mindössze annyi volt, hogy több alkalommal is számon kérte az egyház vezetőit: miért nem ítélik el az őt gyerekkorában molesztáló papot.

„Ez védhetetlen”

Hodász a telexnek adott interjúban „védhetetlennek” nevezte, hogy a magyar katolikus egyház nem csinált átfogó vizsgálatot annak kiderítésére, hogy az elmúlt évtizedekben hány szexuális visszaélés történt egyházi személyek és fiatalkorúak között. A kritikáit megfogalmazta a belső papi levelezési listán, püspököknek is jelezte, de nem értettek egyet vele.

A hétvégén kiderült az is, hogy Hodász búcsút int az egyháznak, és nem kíván a továbbiakban papi szolgálatot ellátni.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közölte, hogy csak most, a sajtóból értesültek a molesztálási ügyről. Az esettel kapcsolatban Perintfalvi Rita katolikus teológus azt mondta az RTL Híradónak, hogy az áldozatok nagyon nehezen kezdenek el beszélni az őket ért traumáról.


Nyitókép:RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#Hodász András#hodász atya#szexuális zaklatás#molesztálás#egyház#katolikus egyház#pap#papok

Címlapról ajánljuk