Baleset-bűnügy

Vádat emeltek a Palotás kisvendéglőben 24 éve történt maffialeszámolás gyilkosai ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 29. 15:29

A Döcher Györgyöt és bolgár testőrét hangtompítós géppisztollyal kivégző szlovák bérgyilkos és felbujtója életfogytiglanit is kaphatnak.

Csaknem negyedszázaddal azután, hogy a XV. kerületi Palotás kisvendéglőben végeztek a magyar alvilág egyik legismertebb főnökével, bíróság elé állhatnak az ügy fő gyanúsítottjai. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december elején jelentette be, hogy befejezték a nyomozást Döcher György és bolgár testőre 1999. február 2-án történt kivégzése ügyében, és a Fővárosi Főügyészség most azt közölte, hogy vádat emeltek a két gyanúsított ellen.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja az idén 52 éves D. Alexet és az 56 éves Karol B.-t, akiket  2021. október 8-án Magyarországon, illetve nemzetközi művelet keretében Németországban fogtak el a rendőrök. A két vádlott ellen az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz.

D. Alex elfogása:

Karol B. elfogása:

A vádirat szerint egy szlovák alvilági főnök azzal bízta meg a vele jó kapcsolatban lévő D. Alexet, hogy ölesse meg Döcher Györgyöt, aki akkortájt (Pintér Sándor első belügyminisztersége idején) a Palotás kisvendéglőben töltötte enyhített végrehajtási fokozatú szabadságvesztését. 

Az elvileg a büntetésvégrehajtás szigorú felügyelete alatt álló Döchernek a vendéglőben munkaviszonyt igazoltak, a magyar maffiafőnök azonban se nem főzött, se nem mosogatott, inkább reggeltől estig a neki fenntartott asztalnál ült, ahol barátait, ismerőseit fogadta.

D. Alex jól ismerte Döcher székhelyét, ezen ismeretek birtokában a szintén szlovák állampolgárságú B. Károlyt (avagy Karol B.-t), az 1999-es, dunaszerdahelyi, 10 ember életét követelő leszámolás elkövetőjét bízta meg Döcher kivégzésével.

Döcher és bolgár testőre 1999. február 2-án délelőtt a vendéglőben ültek a szokásos asztaluknál, amikor Karol B. belépett a kisvendéglőbe. 

A bérgyilkos félrelökte az útjában lévő egyik vendéget, majd gyors léptekkel, célirányosan a hátsó boxhoz ment, és a nála lévő hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló célzott lövéssel végzett áldozataival.

A szlovák bérgyilkos ezután kirohant, és a közelben rá várakozó autóval a helyszínről elmenekült. Az ügynek korábban vádlottja volt az autó szlovák sofőrje is, de ő időközben meghalt.

A főügyészség a két vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék a feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját húsz évben határozza meg. A főügyészség mindezen túlmenően a szlovák férfi kiutasítására is indítványt tett.

Nyitókép: Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

#Baleset-bűnügy#maffia#leszámolás#döcher-gyilkosság#vádemelés

Címlapról ajánljuk