Baleset-bűnügy

Azt gondolta, simán behozhat 650 szivart Kubából, de rosszul gondolta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 3. 13:33

Vádat emeltek egy heves megyei nő ellen, aki nagy mennyiségű dohányárut és rumot próbált légipoggyászában becsempészni az országba. 

Vádat emeltek egy Heves megyében élő nő ellen, aki szivart és rumot próbált Kubából Magyarországra csempészni, közölte a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a nő tavaly nyarán járt Kubában, ahonnan július 29-én délelőtt érkezett haza repülőgéppel Havannából Párizson át. A nő a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkezési oldalán, az úgynevezett zöld folyosón át próbálta elhagyni a 2A terminált, amit az utasok csak akkor tehetnek meg, ha nincs elvámolni valójuk.

A pénzügyőrök azonban a folyosó végén ellenőrizték a nőt, és 

a csomagjában 650 darab szivart, 10 darab szivarkát, 620 darab cigarettát és 7,7 liter rumot találtak. 

Mindezekből az uniós zárjegy nélküli termékekből összesen 50 szivar és egy liter rum lett volna vámmentesen behozható az országba.

A vámmentesen behozható kvótán felüli mennyiség esetében a vádlott megszegte az Európai Unió Vámkódexét, ami szerint az EU vámterületére beszállított árukat beérkezésükkor haladéktalanul el kell vámoltatni. Ráadásul a dohányáru és szeszes ital után a behozatali vámon túl jövedéki és általános forgalmi adót is fizetnie kellett volna, amelyek együttes összege ebben az esetben megközelíti az 5 millió forintot.

Az Egri Járási Ügyészség ügyészség a fentiek alapján a költségvetésnek nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja a nőt, akivel szemben felfüggesztett szabadságvesztést javasolt a vádiratában.

A csempészett árut a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a helyszínen elkobozta, majd megsemmisítette, és csaknem egymillió forint vámigazgatási bírságot szabott ki a nőre.

Nyitókép: Julian Smith / MTI/EPA/AAP

#Baleset-bűnügy#bűnügy#csempészet#kuba#szivar#rum#heves megye#vádemelés

Címlapról ajánljuk