Baleset-bűnügy

Hatmilliárd forintnyi adót csaltak el EU-ból beszerzett árstopos termékekkel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 20. 9:28

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy olyan áfával trükköző céghálózatot számolt fel, ami étolajat és cukrot hozott be a környező országokból.

Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is akciózott nemrég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miközben felszámolt egy kiterjedt magyar céghálózatot. A költségvetési csalással gyanúsított elkövetők hatmilliárd forintnyi kárt okoztak árstopos élelmiszerekkel adásvételével trükközve, közölte a NAV csütörtökön Facebookon.

Az áfával trükköző bűnszervezet élelmiszer-árstop alá tartozó élelmiszereket, étolajat és krisztálycukrot szerzett be az Európai Unió területéről, és azokat az adófizetési kötelezettséget kikerülve, cégláncolaton átfuttatva értékesítették tovább.

A szervezet tagjai a szomszédos országokból beszerzett termékeket többszintű, nagyszámú céghálózatokon keresztül, strómanok és bukó társaságok bevonásával értékesítették belföldön.

A bűnszervezetet az online számlák, valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben, az EKÁER-ben hagyott nyomaik buktatták le. Jól látható volt például, hogy az élelmiszerár-stop bevezetése után a céghálózat fix áras termékeinek jelentősen megnőtt a forgalma.


A NAV nyomozói kommandós segítséggel csaknem 50 helyszínen kutattak, ingatlanokat, bankszámlákat zároltak, gépkocsikat és készpénzt is lefoglaltak. A nemzetközi akcióban az EUROPOL is részt vett, Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában is nyomoztak a hatóságok. 32 embert kihallgattak, közülük hat gyanúsított letartóztatását el is rendelte a Székesfehérvári Járásbíróság.

Nyitókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal / Facebook

#Baleset-bűnügy#bűnügy#adócsalás#ÁFA-csalás#nav#élelmiszer-árstop

Címlapról ajánljuk