Életmód

A demenciával küzdő betegek emlékei rejtélyes módon visszatérnek a haláluk előtt

rtl.hurtl.hu

2024. május 7. 13:55

A demens és Alzheimer-kóros betegek mentális tisztasága és emlékei visszatérhetnek röviddel a haláluk előtt egy kutatás szerint. A rejtélyes jelenségre a mai napig nincs egyértelmű magyarázat.

A demencia egy olyan állapot, ami a becslések szerint több mint 55 millió embert érint világszerte, és ami nemcsak az érintetteket, hanem a szeretteiket is próbára teszi. A betegség lassú lefolyása révén a családtagok és barátok szívszorító változások tanúi lehetnek, amint szeretteik számára a legapróbb mindennapi tevékenységek is kihívássá válnak. A betegségben érintettek emlékei lassan elhomályosodnak, míg végül elveszítik kapcsolatukat a jelen valóságával.

A Science Alert cikke szerint azonban a 19. század óta hallani olyan orvosi beszámolókról, amelyek arról szólnak: a demens és Alzheimer-kóros betegek memóriája és mentális tisztasága röviddel a halál előtt váratlanul visszatér. Michael Nahm biológus és munkatársai ezt a rejtélyes folyamatot 2009-ben a „terminal lucidity” jelenségének nevezték el, amit nagyjából „vég előtti világosságként” lehetne lefordítani magyarra.

A hirtelen tisztánlátást más, súlyos pszichiátriai és neurológiai betegségben szenvedő pácienseknél is megfigyelték, például agyhártyagyulladás, skizofrénia vagy agydaganat esetében. A tudósok is nehezen tudnak magyarázatot találni arra, hogy miért térnek vissza az érintettek kognitív képességei, mikor ez ellentmond a betegségek várható lefolyásának. 

Egyes beszámolók arról szólnak, hogy ezek szeretteink jelenlétében következnek be, míg mások tapasztalatai szerint akár zene is előidézheti a demenciával küzdő beteg mentális tisztaságát. 

A demenciával küzdő betegek emlékei rejtélyes módon visszatérnek a haláluk előtt
Illusztráció: Pixabay

A vég kezdetét jelezheti

Fontos azonban megjegyezni, hogy ennek nincs egyértelműen megmondható kiváltó oka. Azt is érdemes kiemelni, hogy ezek csak átmeneti állapotok, nem jelentik az adott betegség visszafordítását, és nem is mindenkinél fordulnak elő. A New York-i Egyetem kutatócsoportja korábban azt feltételezte, hogy

a halál előtti agyi aktivitás megváltozása okozhatja a jelenségét, ám ez nem ad kielégítő magyarázatot arra, hogy miként nyerik vissza az érintettek hirtelen az elveszettnek hitt készségeiket.

A számok azt mutatják, hogy általában nem sok idejük marad a betegeknek: becslések szerint a jelenséget megtapasztaló betegek 43 százaléka egy napon belül, 84 százaléka pedig egy héten belül meghal. Ám fontos hozzátenni, hogy nem minden vízió jelzi a vég közeledtét. Egy másik tanulmány szerint sok előrehaladott demenciában szenvedő embernél tapasztalható, hogy bevillannak nekik régi emlékképek hónapokkal a haláluk előtt. A tudósok szerint az érintettek agyában lejátszódó neurológiai folyamatok alapos tanulmányozásával nemcsak új terápiákat fejleszthetnénk ki, de jobban megismerhetnénk az agy működését is.  

Valamint abban is segíthet az érintetteknek, hogy méltóságteljes búcsút vegyenek szeretteiktől, akik ha csak egy rövid időre is, de újra időt tölthetnek vele. 

Alzheimer-kór: a felejtés betegsége

Az Alzheimer-kór egy visszafordíthatatlan, idővel egyre súlyosbodó idegrendszeri megbetegedés, amely az időskori demencia 70 százalékáért felel, és a világ egyik legégetőbb egészségügyi problémája: 2050-re csaknem a mostani háromszorosára, 153 millióra nőhet az érintettek száma, ami világszerte óriási terhet róhat az egészségügyi és szociális ellátórendszerekre. Magyarországon becslések szerint mintegy 200-250 ezer ember küzd demenciával és Alzheimer-kórral.

A betegség nem visszafordítható, de kezelhető. Több ezer gyógyszerfejlesztés irányul arra, hogy minél korábbi stádiumba beavatkozva a tünetek súlyosbodása késleltethető legyen. A Praxis korábbi riportját a témában alább tekintheti meg:

Ezek a demencia korai jelei, már némi séta is segíthet a megelőzésben

A demencia nem feltétlen az öregedés elkerülhetetlen velejárója, a hétköznapokban is tehetünk a megelőzésért. Claire Steves, a londoni King's College öregedéssel és egészséggel foglalkozó professzora azt állítja, a demencia kialakulásának kockázatát például már az is csökkentheti, ha többet sétálunk. A demencia különböző típusai különbözőképpen érinthetik az embereket, és mindenki a maga módján tapasztalja a tüneteket. Vannak azonban olyan gyakori korai tünetek, amelyek már a demencia diagnózisa előtt is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

  • memóriazavar;
  • koncentrációs nehézségek;
  • nehézséget okoz a megszokott napi feladatok elvégzése, például a vásárlás során a helyes aprópénz kiválasztása;
  • nehezen tud követni egy beszélgetést vagy megtalálni a megfelelő szót;
  • összezavarodik az idővel és a hellyel kapcsolatban;
  • hangulatváltozás.

A tünetek enyhén kezdődnek és fokozatosan súlyosbodnak. Ha memóriaproblémái vagy egyéb tünetei vannak, fontos, hogy minél előbb beszéljen erről a háziorvosával.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#Tudomány-Tech#demencia#alzheimer-kór#neurológia#betegségek#kutatás#elmúlás

Címlapról ajánljuk