Külföld

A szlovák állami média leendő vezetője szerint egyáltalán nem biztos, hogy a Föld gömbölyű

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 17:44

Lukáš Machala szerint azoknak is teret kell adni, akik szerint a Föld lapos.

Mint nemrég megírtuk, a tavaly hatalomra került Robert Fico vezette szlovák kormány eldöntötte, hogy megszünteti a közmédiát és egy új intézményt hoz létre, ahol a vezetők kiválasztásába minden eddiginél nagyobb beleszólása lesz majd. Az új állami média leendő vezetőjeként Lukáš Machalát, a szlovák kulturális minisztérium hivatalvezetőjét emlegetik – őt az egyelőre még működő köztévébe is behívták, hogy beszélgessenek elképzeléseiről.

A felvidéki Paraméter beszámolója szerint a szlovák köztévé szerkesztője megjegyezte, hogy Machala érvelése alapján azoknak is teret kellene kapniuk, akik szerint a Föld lapos. Machala nem is tagadta, hogy egyetért ezzel, a szerkesztő pedig megkérdezte, hogy miért kellene teret adni egy olyan elmélet híveinek, ami tudományosan nem megalapozott, amire a politikus meglepő kérdést tett fel: az vajon tudományosan megalapozott-e, hogy a Föld gömbölyű?

Én komolyan kérdezem, ez bizonyított? Volt ön az űrben? Én sem voltam, így nem tudom

– magyarázta.

A Paraméter egyébként azt írja Machaláról, hogy gyakran osztott meg Facebook-oldalán könnyen cáfolható összeesküvés-elméleteket például arról, hogy mind a gyógyszeripar áldozatai vagyunk, hiszen az AIDS-től a madár- és sertésinfluenzán, valamint az ebolán keresztül a koronavírusig mind laboratóriumban kitenyésztett és onnan kiszabadult vírusokról van szó. Arra is elérkezettnek látta az időt, hogy vita kezdődjön Szlovákia EU-ból való kilépéséről.

Machalát egyébként 2021 januárjában a nyolcezer lelkes Nagymegyer termálfürdőjének élére nevezték ki, de a képviselők megpróbálták korlátozni hatásköreit, a lakosság és a szállásadók pedig tüntettek ellene. 2022 őszén az új nagymegyeri polgármester az első intézkedései között rúgta ki, de tavaly az is kiderült, hogy a Machala-féle vezetés eurószázezreket lapátolt ki a cégből magának.

Nyitókép: Facebook / Lukáš Machala

#Külföld#szlovákia#lukáš machala#laposföld#robert fico#közmédia

Címlapról ajánljuk