Külföld

Fico beszántja a szlovák közmédiát és egy új, engedelmes intézményt hoz létre

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 17:52

A szlovák miniszterelnök szerint a mostani közmédia „nem eléggé objektív”.

Törvényjavaslatot nyújt be a szlovák kormány a közmédia megszüntetéséről és egy új intézmény létrehozásáról, ami bírálói szerint a populista miniszterelnök, Robert Fico szócsöve lesz – írja a Politico.

A szlovák parlament várhatóan júniusban szavaz a jogszabályról, amit a Fico mögött álló többség bizonyosan elfogad. Az új intézmény, a Szlovák Televízió és Rádió (STVR) a kormány megfogalmazása szerint „állami intézmény” lesz, a kormánynak pedig minden eddiginél nagyobb beleszólása lesz vezetőinek kiválasztásába. Arról is döntöttek, hogy az új közmédia naponta legalább egyszer köteles lesz sugározni a szlovák himnuszt.

A szlovák kormány által szerdán beterjesztett törvényjavaslatról már a múlt hónapban megjelentek hírek és ezrek tiltakoztak ellene – köztük a jelenlegi közmédia, az RTVS dolgozói, ellenzéki politikusok, sajtószabadság mellett kiálló szervezetek és az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) is.

Az egyetlen céljuk, hogy létrehozzanak egy állami tévét, ami az ő oldalukon áll, a kormány szócsöve és nem független többé

– jelentette ki az ellenzéki Progresszív Szlovákia párt vezetője, Michal Šimečka szerdai sajtótájékoztatóján.

Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter ugyancsak egy szerdai sajtótájékoztatón azt állította, hogy az STVR tiszteletben fogja tartani a sajtószabadságról szóló európai rendeletet, ami előírja a média sokszínűségét és függetlenségét. Richard Burnley, az EBU jogi vezetője ugyanakkor korábban azt mondta, hogy a törvényjavaslat kétséget kizáróan sérti a rendeletet.

Fico többször bírálta az RTVS-t, ami szerinte „nem eléggé objektív”, tavaly pedig, miután visszakerült a hatalomba, kijelentette, hogy a kormánya nem áll szóba a „barátságtalan” médiával, köztük azzal az Aktuality.sk nevű portállal, amelynek oknyomozó újságíróját, Ján Kuciakot 2018-ban Fico miniszterelnöksége miatt meggyilkolták. Akkor a közfelháborodás a lemondásához vezetett.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#robert fico#szlovákia#közmédia

Címlapról ajánljuk