Gazdaság

Visszatáncolt a kormány, mégsem kötelezhetné eladásra a GVH a nagy cégek tulajdonosait

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 19:49

A korábban benyújtott törvényjavaslat nagy felzúdulást keltett.

A Válasz Online értesülése szerint visszalépett a Fidesz attól a javaslattól, ami szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) akár eladásra is kötelezhetné az „alapvető jelentőségűnek” minősített cégek tulajdonosait.

Mint írtuk, versenyjogászok, szakmai szervezetek attól tartottak, hogy a kormány politikai célokra használná a szabályozást, ami bankokat, távközlési cégeket, kiskereskedelmi láncokat, nagy kitermelő és gyártó cégeket – így a Nitrogénműveket vagy a cementpiacot – is érinthet.

A Válasz Online szerint a hazai nagy cégek körében is komoly aggodalmat keltett, hogy a kormány által benyújtott törvénymódosítások alapján a GVH átláthatatlan szempontok szerint eladásra kötelezhet olyan cégeket, amelyeknek a tevékenysége a megítélése szerint sérti a kiegyensúlyozott versenyt. Külföldi befektetők mellett magyar tőkések is aggódtak, hogy az állam lényegében felhatalmazná magát arra, hogy elvegyék a cégeiket.

A Törvényalkotási Bizottság csütörtökön tárgyalja a jogszabályokat, a kormánypárti képviselők pedig szerdán körbeküldték módosító javaslataikat, amelyek alapján a legvitatottabb paragrafusok mind kikerülnének a törvényből. Nem vezetnék be az „alapvető jelentőségű vállalkozás” minősítést, nem kötelezhetné a GVH ezek tulajdonosait eladásra és más, a cégek számára fenyegető intézkedések bevezetésétől is eltekintenének.

A Válasz Online szerint számíthatott a nemzetközi nyomás, és úgy tűnik, hogy a kormány most nem szeretne belemenni újabb „szabadságharcba”, ezért táncolt vissza.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#gvh#törvényjavaslat#fidesz#visszavonás

Címlapról ajánljuk