Belföld

Királypitonjával keverték botrányba, most a VII. kerületben indul a veterán fideszes politikus

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. április 25. 6:36

Dr. Kosztolányi Dénes elindul az önkormányzati választáson, természetesen a Fidesz színeiben. Regina, a királypiton már 33 éves, párja és kiskígyóik is lettek, a kampányban pedig talán a választókkal is találkozhat. De a 74 éves politikus nemcsak hüllőiről beszélt, hanem terveiről, kritikáiról, Niedermüller Péterről, a parkolási gondokról és Magyar Péterről is, akit egy senkiházi asszonyszomorítónak lát. 

Régi, váratlan ismerős képe jelent meg szombatra virradóra, a kampányidőszak elején a VII. kerület oszlopain: dr. Kosztolányi Dénes a VII. kerület 9-es körzetében – ami gyakorlatilag Hátsó-Erzsébetváros egy részét fedi le – méreti meg magát, természetesen a Fidesz színeiben. Kosztolányi Dénes sokaknak a „pitonos politikusként” maradhatott meg. 

A képviselőjelöltet közéleti kérdésekről és választókerületének helyzetéről kérdeztük, de elmondta azt is, hogy megvan még Regina, Magyarország egyetlen olyan királypitonja, ami annak idején belekeveredett a politikába.

Az egykori országgyűlési képviselő és aerobikszövetségi elnök Kosztolányi Dénesnek a 9-es választókörzetben  

  • a Lokálpatrióták7-Szolidaritás jelöltjével, Bencz Richárddal,
  • az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelöltjével, Boldizsár Ágnes Klárával,
  • Devosa Gábor független jelölttel,
  • a Színes Erzsébetváros színeiben Lajos Bélával,
  • és temesi Istvánnal, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltjével kell megküzdenie.

Kérdésünkre a politikus elmondta: egyiküktől sem tart, indulásra a VII. kerületből kérték fel. „1990-ben csatlakoztam a Fideszhez, mert tudtam, hogy nem csak rendszerváltásra, hanem generációváltásra van szükség. Huszonnégy évig voltam önkormányzati képviselő, négy évig fővárosi képviselő, majd nyolc évig országgyűlési képviselő. Nem vagyok egy fiatalember, de hihetetlen tapasztalatom van.”

kosztolanyi denes fidesz vii kerulet piton
Dr. Kosztolányi Dénes plakátjai a Dózsa György útnál. – Fotó: rtl.hu

De miért éppen a VII. kerület?

„Még a Kádár-korszakban dolgoztam az akkori tanácsnál, a lakásosztályon és a műszaki osztályon, majd természetesen a bolsevikok eltanácsoltak. Kötődöm a kerülethez, ismerem minden zegzugát, udvaroltam is a VII. kerületben, gyerekként pedig a kis Madáchban játszottam” – mondta kötődéséről Kosztolányi Dénes. 

Talán nem meglepő, hogy a politikus nem elégedett a kerület ellenzéki vezetésével: Niedermüller Péter, Gyurcsány Ferenc embere bebizonyította, hogy nem ért a polgármesterséghez, magyarázta. „Látom, hogy sajnos az utóbbi években semmit nem fejlődött a kerület. Ugyanazok a problémák most is fennállnak, mint öt-hat évvel ezelőtt.” 

Különösen aggasztónak találja a bulinegyed problémáját, a tisztasági gondokat és a közlekedési káoszt, amit szerinte „csiki-csuki helyzet” okoz. Körzete életét egy kicsit rózsásabbnak látja, de csak a Városliget közelsége miatt. Egyik fő ígérete, hogy kibővíti az ingyenes parkolás lehetőségét a Városliget környékén élők számára a Múzeum Mélygarázsban: a kerületi lakosok jelenleg este hét és reggel hét között használhatják a garázst, július 1-étől Koszolányi Dénes ezt 2 órával meghosszabbítaná a Liget környékén élőknek, mivel szerinte már most sokan nem tudják letenni autóikat az utcáikban.

A helyi vagyongazdálkodás terén is nagy változásokat ígér: „Amit a VII. kerület most csinál, az egy tragédia. Eladtak és feléltek, holott a vagyongazdálkodás aktív részvétel a társasházak életében. Minden társasházban van önkormányzati tulajdon, és fontos, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségeket – például az üzleteket, pincéket – hatékonyan hasznosítsuk. A körzetemben rengeteg a parlagon hagyott pince és üzlethelyiség, mert az önkormányzat nem partner ezek bérbeadásában.”

Magyar Péter egy asszonyszomorító

Beszélgetésünkben szóba került Magyar Péter is, akiről a politikus kifejezetten rossz véleménnyel van, és szerinte a Fidesznek egyáltalán nem kell tartania tőle.

Nem veszélyes. Egy ilyen asszonyszomorító nárcisztikus, egy ilyen áruló, az nem elfogadható. Emberileg fajsúlytalan, senkiházi. Én azon csodálkozom, hogy a minket gyűlölő 40-50 ezer, talán 60 ezer ember ebbe az emberbe lát bármifajta kvalitást, teljesítményt. Tegyük már fel a kérdést: mi lenne, ha bármilyen politikai pozícióba jutna ez a senkiházi?

Regina jól van, köszöni szépen

Kosztolányi Dénes neve sokakban összeforrt Reginával, a pitonnal, a politikus szerint azonban a történet szimpla lejáratási kísérlet volt arra alapozva, hogy az emberek általában ódzkodnak a kígyóktól. Korábban a sajtóban az terjedt el, hogy Kosztolányi Dénes arról mesélt a tévében Horn Gyula miniszterelnöksége idején, hogy Regina nevű pitonját olyan fehér egerekkel eteti, amiknek a testére piros filccel szocialista politikusok nevét írja fel. Ezután egy bizottsági ülésén az MSZP-s Vancsik Zoltán így fogalmazott: „Nem akarom az ön irományait olvasni. Inkább etesse a pitonját Horn Gyula és Vancsik Zoltán nevű egerekkel.” 

Kosztolányi állítólagos kígyóetetési szokásainak sehol nem találtuk hitelt érdemlő forrását. Az Arcanum sajtóarchívumában talált legkorábbi említés egy 1999. április 27-i Népszabadság-cikk az úgynevezett megfigyelési ügyet vizsgáló bizottság munkájáról. A feszült hangulatú ülésen Vancsik Zoltán többször a pitonok etetésével zrikálta az elnöklő Kosztolányit, amihez a szerző magyarázatként fűzte hozzá: „A hüllő etetése arra való utalás, hogy Kosztolányi egerekkel eteti a pitont. Az áldozati egerekre több esetben filctollal felírta valamelyik szocialista politikus nevét.” A forrásmegjelölés nélküli megjegyzés aztán tényként terjedt el a sajtóban, illetve maguk a szocialisták is felhasználták, például amikor élő egeret vittek Kosztolányinak. 

kosztolanyi denes fidesz vii kerulet piton
Forrás: Arcanum

Kosztolányi Dénes szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a szocialisták nem találtak rajta másképpen fogást, így kihasználva a hüllőkkel szembeni negatív előítéleteket, megpróbálták rossz színben feltüntetni. 

„Most megint azzal jönnek elő, amivel 99-ben, a morbid hazugságokkal?” – tette fel a kérdést a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy több kártérítési pert is megnyert sajtó által felkapott hazug történet miatt. Nehezményezte, hogy akkoriban ezt ennyien elhitték, újságírók is terjesztették, szerinte a gyűlöletkeltés szándékával. „Sajnos ez az elmúlt 20 évben nem sokat változott, most is a gyűlölködést látom a baloldalon” – jegyezte meg, majd kijelentette: büszke arra, hogy 1999-ben vele kezdték a gyűlöletbeszédet.

Regina, a királypiton már 33 éves, telefonos beszélgetésünk időpontjában éppen a másik szobában tartózkodott. A politikai ügy óta párja is lett, Roland, kiskígyóik is kikeltek azóta. Kevesen tudják, de a hüllő azért került Kosztolányiék családjába, mert a politikus lánya helytelenítette, hogy az emberek nem szeretnek ugyanúgy minden állatot: a kígyókat kiváltképp nem. Ezért azt kérte, hogy nekik legyen kígyójuk, mert őket senki sem kedveli.

Így érkezett meg a születésnapomra Párizson keresztül, természetesen mindenféle hivatalos dokumentummal Regina, aki akkor körülbelül 20 centiméter hosszú volt, most pedig már körülbelül 1 méter 20 centiméter

 –  idézte fel a politikus, aki szerint szeretni kell azokat az állatokat is, amelyek nem népszerűek. „Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy minden élőlény tiszteletet érdemel, függetlenül attól, hogy milyen előítéletek élnek velük szemben.”

Kosztolányi Dénes felvette, lehet, hogy választási gyűlésre is elviszi magával Reginát, a választópolgárok ugyanis megértőek és tisztességesek. Őt is szeretettel fogadták a 9-es körzetben, ahol már sokakat felkeresett, személyesen. Kosztolányi a régi utat járja, becsenget, beszélget, érdeklődik, tervei szerint ezt folytatja majd a kampányidőszak végéig.

A Political Capital elemzője nemrégiben az RTL Híradónak arról beszélt, hogy a mostani választás az ellenzéki szavazókat hozhatja zavarba:


Nyitókép: rtl.hu

#Belföld#kosztolányi dénes#fidesz#önkormányzati választás#vii. kerület#kígyó#kampány#politika#magyar péter#ma

Címlapról ajánljuk