EUEurópa

Sok párt már ma kiesik a versenyből az EP-választáson

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 6:57

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség.

Pénteken 16 órakor lejár az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására állított listák bejelentési határideje, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba. További öt párt vagy pártszövetség már leadta az ajánlásokat, de listájukról még nem döntött a Nemzeti Választási Bizottság.

  • Fidesz-KDNP (nyilvántartásba véve)
  • Mi Hazánk (nyilvántartásba véve, nem jogerős)
  • Tisza Párt (bejelentve)
  • LMP (bejelentve)
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt (bejelentve)
  • Megoldás Mozgalom (bejelentve)
  • Demokratikus Koalíció-MSZP-Párbeszéd (bejelentve)

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pénteken 16 óráig van lehetőség. Péntekre hagyta az ajánlások leadását a Momentum és a Jobbik is.

A leadott ajánlásokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi, az NVB pedig legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. A Nemzeti Választási Bizottság péntek délutáni ülésén azonban már ki is sorsolják a bejelentett EP-listák sorrendjét, így eldől, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a pártok a szavazólapon.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját. A választási irodánál 36 jelölő szervezet jelezte indulási szándékát, de ezek közül csak néhány tudja majd megugrani az első akadályt.

Azok a pártok, amelyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Európa#európai parlamenti választás#szavazás#lista#nemzeti választási bizottság

Címlapról ajánljuk