EUEurópa

Rekordnagy szavazólap lehet az EP-választáson, 11 párt már biztosan rajta lesz

rtl.hurtl.hu

2024. május 3. 17:19

Péntek este már ki is fogja sorsolni a Nemzeti Választási Bizottság, hogy milyen sorrendben legyenek a szavazólapon a pártok.

Összesen 11 EP-listát jelentettek be hivatalosan a valasztas.hu szerint, de várhatóan tizenkettedikként még Márki-Zay Péterék is felkerülnek, akik az utolsó percekben adták le az ajánlásokat – írja a Telex.

A pártoknak péntek délutánig 20 ezer aláírást kellett összegyűjteniük, hogy elindulhassanak a június 9-i európai parlamenti választáson.

A szavazólapon ezek szerint ott lesz a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség, az LMP, a Vona Gábor vezette Második Reformkor, a Momentum Mozgalom, a Jobbik-Konzervatívok, Jakab Péter pártja, a Nép Pártján és várhatóan az utolsó pillanatig gyűjtő Mindenki Magyarországa Néppárt.

Érdekesség, hogy nem lesz ott a szavazólapon a Munkáspárt, amely a 2019-es EP-választáson 0,42 százalékot tudott összegyűjteni.

Péntek este a Nemzeti Választási Bizottság kisorsolja, hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a pártok a szavazólapon. Legutóbb, a 2019-es ep-választáson 9 pártlista szerepelt a szavazólapon, míg az előtte lévő három választáson 8-8 opció közül lehetett választani.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Európa#európai parlamenti választás 2024#szavazólap#lista#EP-lista#nemzeti választási bizottság

Címlapról ajánljuk