EUEurópa

Magyar EP-listákra is szavazhatnak az itt élő európai uniós állampolgárok

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 7:29

Több mint 130 ezer, Magyarországon élő európai uniós állampolgár szavazhat az önkormányzati választáson. 

Az európai parlamenti (EP) választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthetnek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni – írta az MTI. Ehhez azonban névjegyzékbe kell vetetniük magukat, ezt eddig 3600-an tették meg – tették hozzá.

A helyi önkormányzati választásokon azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat automatikusan megilleti az aktív és passzív választójog is: részt vehetnek a választáson, és jelöltként is indulhatnak, 

az EP-választástól eltérően tehát nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat. Ők 137 ezren vannak.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a menekültként elismerteket, illetve a huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező minden nagykorút is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak. Ez több mint 35 ezer embert érint.

Nyitókép: A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

#Európa#ep-választás#önkormányzati választás 2024#európai unió#szavazás#voks

Címlapról ajánljuk