EUEurópa

EP-választás: Vidéken erősebb Magyar Péter, mint az ellenzéki összefogás pártjai

rtl.hurtl.hu

2024. május 4. 6:44

Fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és az ellenzéki összefogás az EP-választáson, a Tisza párt inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat, a Publicus felmérése szerint. 

Fej-fej mellett áll Magyar Péter Tisza pártja és az ellenzéki összefogás az EP-választáson, a biztos szavazók körében, a Fidesz mögött. Míg a Fideszre 42 százalék, az ellenzéki összefogás listájára 24 százalék, a Tisza pártra pedig 23 százalék szavazna – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszavának készítettek. A Publicus a Mi Hazánk listájának támogatottságát 4, a Momentumét 3, a Magyar Kétfarkú Kutyapártét 2, az LMP-jét és Jobbikét 1-1 százalékra mérte.

A Tisza vidéken erősebb

„Vidéken erősebb Magyar Péter, mint az ellenzéki összefogás pártjai” – mondta el a Népszavának Pulai András. A Publicus Intézet igazgatója közölte, hogy az EP-választáson a kisebb ellenzéki pártoktól vehet el szavazókat a Tisza párt, hozzátéve, hogy „nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy az új politikai formáció a kormánypártoktól venné el a szavazókat.”

A Tisza párt főleg vidéken népszerű. Az összes megkérdezett körében a Magyar Péter által vezetett párt EP-listájára már többen szavaznának, mint az ellenzéki összefogás pártjaira: a megyeszékhelyeken a DK-MSZP-Párbeszéd lista támogatottsága 16 százalék szemben a Tisza 18 százalékával, a városokban ez az arány 13-19 százalék, míg a községekben 15-17.

Az összes megkérdezetthez hasonlóan a biztos szavazók körében is jobban áll vidéken Magyar Péter pártja, mint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. Közben Budapesten a Tiszára 11 százalék, a Momentumra 10 százalék szavazna, az ellenzéki összefogás pedig 37 százalékkal áll az élen, a 33 százalékon lévő kormánypártok előtt.

Nyitókép: Magyar Péter beszédet mond a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, Budapesten 2024. április 26-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

#Európa#ep-választás#magyar péter#ellenzéki összefogás#tisza párt#fidesz

Címlapról ajánljuk