Videó

Már 17 éve nem tudni, hova tűnt Kádár János koponyája

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 8:35

17 évvel ezelőtt, éppen május 1-je éjszakáján tűnt el Kádár János koponyája a Fiumei úti temetőből, valamint annak az urnának is nyoma veszett, amely Kádár Jánosné Tamáska Mária hamvait őrizte. Az éj leple alatt ismeretlenek félretolták a síremlék nehéz, vörösmárvány fedlapját, és kiásták a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori főtitkárának fém koporsóját. A koporsóba lyukat vágtak, amin át a medencecsonttól fölfelé ellopták Kádár csontjait. Az eset másnapján a Fókusznak nyilatkozó rendőrök azt gyanították, a földi maradványokat a temető területén rejtették el, de a csontok azóta sem kerültek elő.

A nagy felhajtás után a rendőrség kétmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel, amire a Munkáspárt további félmillió forintot rátett, hogy minél hamarabb előkerüljön a koponya. A hatóságok legalább 600 embert hallgattak ki az ügyben, de miután nem találtak kézzel fogható bizonyítékot, 2007. november 29-én, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményben tudatta:

A szakértői vélemények, illetve a tanúk által előadottak alapján – az alapos és gondos, mindenre kiterjedő nyomozás ellenére – nem merült fel olyan adat, tény vagy bármilyen más bizonyíték, amely a rongáló személyének beazonosítását lehetővé tette volna. Ezért a hatóság – mivel az elkövető kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható – megszüntette az eljárást.

Kádár János koponyája és feleségének hamvai 17 évvel a sírrablás után sem kerültek elő, csak összeesküvés-elméletek maradtak utánuk. Íme a legvadabbak.

  • Egyesek úgy vélik, Németországban lehet Kádár János koponyája, miután egy médium már beszélt a pártvezér szellemével, aki részletesen beszámolt az esetről. Eszerint egy NSZK-ba disszidált, jómódú idős férfi bérelt fel öt embert, hogy elvégezzék a piszkos munkát. Kádár a túlvilágról azt is elmondta, hogy az idős férfi műemlékszobát rendezett be a koponyának, és a mai napig ott őrzi a maradványait.
  • Mások szerint a csontokat egy skandináv neonáci csoport megrendelésére lopták ki külföldre.
  • Egyes elméletek szerint Kádár János csontjai már elporladhattak a levegőn, mivel az egykori pártvezér csontritkulásban szenvedett. Pontosan emiatt, a testet először egy leforrasztott fémkoporsóba tették, majd ezt helyezték bele a fából készültbe.
  • A kommunista párt szimpatizánsai szerint a koponya nem került messze a nyughelyétől, mivel a szélsőjobboldal politikai céllal rabolta ki az egykori kommunista párt vezérének, Kádár Jánosnak a sírját. 
#Videó#ezen a napon#kádár jános#fiumei úti sírkert#lopás#kegyeletsértés#sírrabló#temető#május elseje

Címlapról ajánljuk