Belföld

A Vidéki Prókátor: jogsértő a Magyar Péterék veszekedéséről készült jelentés nyilvánosságra hozatala

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 10:06

A Vidéki Prókátor szerint közéleti szereplő magán- és családi életével kapcsolatos adatok nem minősülnek közügynek.

A kormányközeli propagandalap Mandiner nyilvánosságra hozta azt a rendőri jelentést, ami Magyar Péter és Varga Judit veszekedését rögzítette. A jelentés tartalmával korábban ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A teljes jelentés nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban a Facebookon posztolt a kegyelmi botrány egyik kirobbantója, a Vidéki Prókátor. A posztban azt írja, hogy „a Varga Judit és Magyar Péter között lezajlott  veszekedés tényeit rögzítő rendőrségi jelentés nyilvánossága hozásával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az az érintettek magán-, illetve családi életével kapcsolatos adatokat tartalmaz, márpedig a közéleti szereplő magán- és családi életével kapcsolatos adatok nem minősülnek közügynek a Ptk. 2:44 § (3) bekezdése szerint”.

Ebből kifolyólag az érintettek a rendőrségi jelentést nyilvánosságra hozókkal, illetve az azt terjesztőkkel szemben a nem közéleti szereplőnek minősülő magánszemélyekkel azonos szabályok szerint indíthatnak személyiségi jogi pert (ha akarnak).

A közéleti szereplők magán- és családi életének védelmét biztosító ezen szabályok, melyek a magán- és családi élethez, valamint az otthon védelméhez fűződő személyiségi jogokat kivonják a közéleti szereplők fokozott tűrési kötelezettségének köréből, 2018 augusztus elsején léptek hatályba. Ezen szabályok tükrében a szóban forgó rendőrségi jelentés nyilvánosságra hozása polgári jogi értelemben is jogsértő

– teszi hozzá a bejegyzésben.

Nyitókép: Varga Judit és Magyar Péter leadják szavazatukat a budapesti Hegyvidéki Mesevár Óvodában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson, 2022. április 3-án – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#magyar péter#vidéki prókátor#varga judit#veszekedés

Címlapról ajánljuk