Műsorújság
RTL Most

Szirtes Tamás a csillagok vonzásában

A musicalek magyar nagykövete, aki a Macskákkal rést ütött még a Vasfüggönyön is. A Kossuth-díjas Szirtes Tamás a jövő héten startoló Csillag születik műhelytitkairól is mesél a Portréban.
A rendezői iskolát már a Madáchban járta ki a 71-es évek elején, azóta is ott dolgozik. Hűséges típus, aki szereti az újításokat, a közös, kreatív munkát.

„Egy előadás olyan, mint a próbái. Ha a próbákon jól együtt tud lenni a csapat, segítjük egymást, akkor koherens, élvezhető előadás születik. Annyira hangos, zajos körülöttünk a világ, hogy szerintem a csendes szónak, a nyugodt érvelésnek megnőtt az ereje. Ezt egy színházban létre is lehet hozni” – mondta Szirtes Tamás.

A színpad és színészet imádata már kisgyermekként megfertőzte. Édesapja filmgyártásvezető volt, egyszer elvitte a Rokonok forgatására, ahol a kis Tamás azonnal beleszeretett a színészekbe, díszletekbe, a forgatás miliőjébe. A filmezéssel végül nemigen próbálkozott, bár egyszer rendezett egy börleszkfilmet, amiért a veszprémi televíziós találkozón díjat kapott.

Színészként is kipróbálta magát, de mint mondja, rendkívül rossz színész lett volna, és jobban is vonzotta a rendezés.

„Az is nagyon jó, ha valakinek az Isten írói vagy képzőművészeti tehetséget adott. Nekem ez a fasor nyílt meg.”

Tamás még csak tinédzser volt, amikor elvesztette édesapját, édesanyja is nagyon fiatalon megbetegedett, így az elismerés helyett a gondoskodás, törődés az, ami leginkább jellemezte a kapcsolatukat. Viszont szerencsésnek vallja magát, mert több mentora is volt, akik segítették az élet nagy dolgaiban való eligazodást.

„Az emberek élete azon múlik, hogy milyen kérdéseket tesznek fel, és azokra milyen válaszokat kapnak. Persze az is fontos, hogy megfogadják-e azokat.”

Kossuth-díjas, amit részben magyar zenés darabok népszerűsítéséért és a musical meghonosításáért kapott. 1984-ben Londonban volt szerencséje megnézni a Macskákat, óriási hatással volt rá.

„Elsöprő erejű volt. Szeretem a tökéletességet az élet apróbb és nagyobb dolgaiban is. Ilyet korábban el sem tudtam képzelni, hogy a színpadon egyszerre énekelnek, táncolnak, játszanak, és ilyen jól működjön! Hirtelen be is jött vele valami más, a Nyugat üzenete.”

Azonnal eldöntötte, hogy ő is musicaleket szeretne színpadra vinni. Sikerült is, a Madách gyakorlatilag „Magyarország musicalszínháza” lett, Szirtes maga pedig Andrew Lloyd Webber egyik közeli barátja.

Nézze meg a Portré riportját!

A Portré adásait visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók