Műsorújság
RTL Most

Spoorloos – segítséget kaptunk Hollandiából

Minden évben legalább kétezren jelentkeznek Hollandiában a „Keresem a családom” (Spoorloos) című műsorba, amely 1990-ben indult hódító útjára – mondta el Wil van den Bongaardt, az eredeti, holland műsor kutatócsoportjának vezetője, amikor Magyarországra látogatott és részt vett stábunk egyik munkaértekezletén.
Hollandiában egy évben 3 évad „Keresem a családom” műsor van. Az eredetileg, 15 éve megalkotott koncepció szerint nem családtagokat hoztak össze, hanem régi barátokat, ismerősöket. Aztán egyszer az egyik szereplőjük megkérdezte, hogy ha a barátját megtalálták, akkor meg tudják-e találni a bátyját is, aki Kanadába emigrált. Mondták, hogy persze. Azóta  csak családtagokkal foglalkoznak, mert érzik, hogy abban sokkal több az érzelem. Vannak keresések, amik csupán percekig tartanak, de volt már nem egyszer olyan is, hogy 1-2 évig is eltartott egy kutatás – mondta a holland szakember. Mára több mint 1000 családot egyesítettek újra a holland műsor keretében úgy, hogy ezt a képernyőn is láthattak az emberek. Ám az is gyakori, hogy megtalálják ugyan a keresett személyt, de ő nem akar semmiféle kapcsolatot a keresővel, illetve természetesen vannak sikertelen keresések is, hiszen nem lehet mindenkinek a nyomára akadni civilként. Minden évadban megfilmesítenek 1-2 ilyen, befejezetlen történetet is. Hollandiában a sorozat nagyon sikeres, egy állami csatornán közvetítik, ahol minden év elején eldöntik, mely az az 5 műsor, ami főműsoridőben fog náluk futni. A Spoorloos pedig mindig bekerül, olyan biztos pont már a nézőknek, mint a híradó és a reggeli hírek. Mostanra a „Keresem a családom” Hollandia legnézettebb televíziós műsorává nőtte ki magát. 

Hollandiában a történetek nagyon nagy része örökbefogadás miatt keresett családtagokról szól. Ennek az az oka, hogy Hollandiában - főleg Új-Zélandról, Kínából, Indiából - sok gyermeket fogadtak örökbe. Íme az egyik legkülönlegesebb holland történet!

Az egyik örökbefogadott jelentkező kereste az édesanyját a Távol-Keleten. Meg is találták a papírjain feltüntetett nőt, de a DNS teszt eredménye azt mutatta, hogy ők semmiképp nem lehetnek rokonok. Ám ezt hallva a jelentkezőben felmerült a kérdés: nem lehet, hogy akkor őt elcserélték a repülőgépen, és érkezéskor valaki más papírjait kapta meg?  Mint kiderült, ez pontosan így történt. Megkeresték az azon a gépen utazó csecsemőket (akik holland családoknál nevelkedtek és addigra már mind felnőttek voltak) és elvégezték rajtuk is a DNS tesztet, hátha az egyikük megegyezik a megtalált anyukával. És – ahogy sejthető - az egyik valóban telitalálat volt! 

Ezután végre a jelentkező igazi anyukáját is megtalálták. 

Nálunk a sorozat novemberben kezdi az első évadát, már számos családegyesítésen vagyunk túl. 

Lilu testvéreket, gyermekeket és szülőket hozott össze – már a forgatás alatt hullottak a könnyeink, különleges történetekben nálunk sincs hiány! 

Tartsanak velünk novemberben, mert csodás egymásra találásoknak lehetnek tanúi! 


Blogunkan pedig mindent megtudhatnak arról, miként zajlik a szerkesztőség munkája, hogyan keresik az eltűnt személyeket a világ körül, sőt, szakértőnk bejegyzésein keresztül többet is megtudhat a családok szétszakadásának és újraegyesülésének pszichológiájáról!

Legnézettebb videók