Műsorújság
RTL Most

Miért kell megbocsátani?

A Keresem a családom! szakértőblogjában olyan kérdésekre keressük a választ, melyek magyarázatot adhatnak arra, miért szakadnak el egymástól az emberek, és mi táplálhatja a családokat évtizedekre szétválasztó haragot és keserűséget. Ezúttal azt járjuk körbe, hogy miért érdemes mégis megbocsátanunk szeretteinknek?
Ha egy mondattal akarnám megválaszolni a kérdést, akkor azt mondanám, hogy azért, mert az leggyakrabban átélt érzelmeink hosszú távon teljesen meghatároznak bennünket, és ha a harag, a düh, sőt a gyűlölet, vagy a bizalmatlanság a legmeghatározóbb érzésünk, akkor egy idő után méregzsákká, gyűlölködővé, vagy gyanakvóvá válunk – és így nagyon rossz volna élni. Nem csak nekünk, a környezetünknek is. Ki szeretne egy utálkozó, zsémbes, morgolódó, panaszkodó, bizalmatlan személlyel élni? 

Természetesen lélektani szempontból a helyzet összetettebb. Már a kérdésben szereplő „kell” szót is erősnek érzem. Hadd fogalmazzak inkább úgy: nem „KELL” megbocsájtani. A kell szó ugyanolyan kényszerítő, mint a haragunk, az engesztelhetetlenségünk, az indulataink. Viszont, teljes meggyőződéssel mondom: érdemes a negatív érzéseinket átdolgoznunk. 

Ezt a „munkát” elsősorban mi magunk tudjuk elvégezni. És elsősorban a magunk érdekében érdemes megtennünk. Ugyan leggyakrabban ezt is „másra fogjuk”: „megbocsájtok neked, és ezt teérted teszem”. Azt hiszem, nem kell másra hivatkoznunk tetteink indoklásául. 

Ugyanis, ha megtesszük azt a szellemi és érzelmi erőfeszítést, amit a megbocsájtás kíván, tulajdonképpen magunknak adunk ajándékot vele. A saját magunkról alkotott képünk jelentős részben a számunkra fontos emberekkel kapcsolatos, sőt, ha tetszik: tőlük származik. Az, hogy milyen emberekhez van közöm, az befolyásolja az önértékelésemet is. Számomra fontos pedig nem csak az a személy, akit szeretek, akivel szívesen vagyok együtt, hanem az is, akire nap mint nap gondolok – akár dühvel, indulattal, haraggal, féltékenységgel, irigységgel. Ha sok olyan ember van körülöttem, akik iránt negatív érzéseket táplálok, az rám is rossz fényt vet. Hogyan gondoljak jó emberként magamra, ha a fontos kapcsolataim némelyikére csak rosszat tudok mondani. Hogyan lehetnék jó ember egy imposztor gyermekkel, egy semmirekellő testvérrel, egy aljas apával vagy egy utálatos nagynénivel? 

Ha a negatív érzéseimet pozitívba tudom fordítani, akkor magamat is emelem általa. A „az vagyok, aki haragszik” helyébe az „az vagyok, aki megbocsájt” léphet – és ez sokkal jobb érzés, magamnak is. Ugyan ezt a jó érzést nem adják olcsón – a megbocsájtás tényleg komoly lélektani munka. Része az is, hogy máshogy látom ugyanazt a dolgot, mint eddig. Hogy meg merem kérdőjelezni, hogy amit eddig akár évekig, évtizedekig gondoltam, máshogy is LEHET. Erőfeszítést kell tennem, hogy megértsem a másik szempontjait. Nehéz úton eljutnom annak a megvallásáig, hogy a kapcsolatunk fontosabb, mint az én haragom. Ez különösen nehéz, ha eddig évek komoly munkájával az összes hozzám közel álló embert az ellen hangoltam, akire haragudtam: ők most csodálkozni fognak, hogy „akkor most utáljuk Ervin Bácsit/Angéla Nénit, vagy sem?” 

Száz szónak is egy a vége a megbocsájtás nem könnyű, belső történések sorozata. A hozadéka: a kapcsolat javulása, saját önértékelésem növelése, saját magam megajándékozása jó érzésekkel azonban akkora, hogy megéri ezt az erőfeszítést. Ráadásul ez a hozadék más úton nem is teremhető meg.

A szerző kiképző család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

Legnézettebb videók