Műsorújság
RTL Most

WORLD PRESS PHOTO: amikor arcon üt a valóság!

A World Press Photo ablakot nyit a világra, olyan fotógráfiákon keresztül, amik érzékenyen reagálnak a bolygónkat érintő kérdésekre. A kiállítás idén szeptember 19-től október 23-ig tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban.
 

 

 

A világhírű fotósversenyre nyolc kategóriában neveztek idén is: általános hírek, környezet, természet, hosszútávú projektek, portré, hír és sport, az év képe, valamint új díjként az „Év képriportja” kategóriákban nevezhetnek a versenyzők.


A kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta.


Idén először egy magyar fotós nyerte el a „Természet” kategóriában az első helyet. Máté Bence Túlélési ösztön című  díjnyertes képe tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében: a fotós azt a jelentet kapta lencsevégre, amikor a békák lábát levágják párzás közben étkezés céljából úgy, hogy még az állat él. A WPS díjnyertes fotósát a kiállítás megnyitóján kérdeztük arról, hogyan készült a kép!

 

 

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol, akinek az édesanyját letartóztatták Mexikó és az Egyesült Államok határán.

Fotó: worldpressphoto.org

A hírek kategóriában Chris McGrath fotója nyerte el az első helyet, amin egy ismeretlen férfi próbálja visszatartani a sajtót Törökországban, az eltűnt szaúdi újságíró Jamal Khashoggi ügye kapcsán.

Fotó: worldpressphoto.org

Lorenzo Tugnoli képsorozata a jemeni polgárháború tragédiáját örökítette meg.

Fotó: worldpressphoto.org

Diana Markosian képe portré kategóriában lett első helyezett, amin egy kubai lány látható, aki 15 éves születésnapját ünnepli Havanna utcáin.

Fotó: worldpressphoto.org

Brent Stirton fotója „Környezet” kategóriában  lett első helyezett, ami egy katonanőt ábrázol, aki az orvvadászat ellen harcol.

Fotó: worldpressphoto.org

A ”Long-Term Project” első díját Sarah Blesener kapta Beckon Us From Home című fotójával.

Fotó: worldpressphoto.org

Finbarr O'Reilly nyertes portré fotója három modellt ábrázol Dakarban, Szenegál fővárosában.

Fotó: worldpressphoto.org

Sport kategóriában pedig John T. Pedersen „Boxing in Katanga” című képe vitte el a díjat.

Fotó: worldpressphoto.org

A pályaműveket bemutató tárlatot idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert felmutató Borsi Flóra szürreális képeit is megtekintheti a nagyközönség.

Legnézettebb videók