Híradó

2019.06.02. 17:54 (vasárnap)

Véget ért Ferenc pápa romániai körútja

Véget ért Ferenc pápa romániai körútja

Ferenc pápa romániai körútjának utolsó napján, Nagyszebenben hét, a kommunizmus idején vértanúhalált halt görögkatolikus püspököt avatott boldoggá. Ők a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott. Ferenc pápa ezután meglátogatta a balázsfalvi romák közösségét. A hozzájuk intézett beszédben bocsánatot kért azért, mert a romákat sokszor diszkriminálják, és szerinte ebben a katolikusok sem számítanak kivételnek.

A pápa délelőtt Bukarestből Nagyszebenbe repült, majd autóval Balázsfalvára érkezett, ahol a Szabadság mezőn görögkatolikus liturgiát tartott. Itt avatta boldoggá a hét püspököt, akik a román kommunista rendszer áldozatai voltak és akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott. A megpróbáltatások következtében mindnyájan meghaltak 1950 és 1970 között. Boldoggá avatásukat 1994-ben kezdeményezte a romániai görögkatolikus egyház, amely a kommunizmus idején illegalitásban működött: betiltották, a templomaikat az ortodoxok kapták meg. 


A boldoggá avatáson reszt vett a hajdudorogi metropolita, Kocsis Fülöp is, akit 4 évvel ezelőtt Ferenc pápa nevezett ki a görög katolikus egyház magyarországi érsekévé.

 

A szertartáson 60 ezren vettek részt, további 20 ezer ember pedig a város különböző részein kivetítőn követte az eseményeket.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való