Műsorújság
RTL Most

Tarolt a Fidesz, bejutott a Momentum, kiesett az LMP

Tarolt a Fidesz, bejutott a Momentum, kiesett az LMP. Teljesen átalakultak az magyar ellenzék és az európai parlament erőviszonyai is. Véget ért az európai parlamenti választás az Európai Unió mind a 28 tagországában, így Magyarországon is.

 


Kilenc párt közül lehetett választani. A várakozásoknak megfelelően a Fidesz-KDNP – ahogy 2006 óta mindig - óriási fölénnyel nyerte zsinórban a 9. országos választását is. A szavazatok több, mint felét, 52,1 százalékot szerezett a kormánypárt. A második helyért előzetesen nagy versenyt vártak a közvéleménykutatók, végül a DK a voksok 16,3 százalékát kapta, harmadik a Momentum lett a szavazatok 9,9 százalékával. Őket követi az MSZP-Párbeszéd 6,7 tized százalékkal, a Jobbik pedig a voksok 6, 4 százalékát kapta.  

 

 

A Magyarországnak járó 21 európai parlamenti mandátum elosztását is mutatjuk. A Fidesz-KDNP a mandátumok majdnem kétharmadát szerezte meg. 13 képviselője lesz, eddig 12 volt. A DK-nak 4 képviselője lesz, eddig kettő volt. A Momentum két képviselőt küldhet Starsbourgba és Brüsszelbe, 1 képviselője lesz az MSZP-nek és 1 a Jobbiknak. 

A magyarok soha nem látott érdeklődést mutattak a mai választás iránt, a legutolsó fél hetes adatok szerint az erre jogosultak majdnem 42 százaléka a szavazott. Ez viszont mindig alacsonyabb mint az uniós átlag.

Az Európai Parlamentben ugyan visszaestek a hagyományosan legnagyobb pártok, de szélsőjobboldali, vagy populista, vagy euroszkeptikus áttörésről nem lehet beszélni.

 

 

Legnézettebb videók