Műsorújság
RTL Most

Tarolt a Fidesz, bejutott a Momentum, kiesett az LMP

Tarolt a Fidesz, bejutott a Momentum, kiesett az LMP. Teljesen átalakultak az magyar ellenzék és az európai parlament erőviszonyai is. Véget ért az európai parlamenti választás az Európai Unió mind a 28 tagországában, így Magyarországon is.

 


Kilenc párt közül lehetett választani. A várakozásoknak megfelelően a Fidesz-KDNP – ahogy 2006 óta mindig - óriási fölénnyel nyerte zsinórban a 9. országos választását is. A szavazatok több, mint felét, 52,1 százalékot szerezett a kormánypárt. A második helyért előzetesen nagy versenyt vártak a közvéleménykutatók, végül a DK a voksok 16,3 százalékát kapta, harmadik a Momentum lett a szavazatok 9,9 százalékával. Őket követi az MSZP-Párbeszéd 6,7 tized százalékkal, a Jobbik pedig a voksok 6, 4 százalékát kapta.  

 

 

A Magyarországnak járó 21 európai parlamenti mandátum elosztását is mutatjuk. A Fidesz-KDNP a mandátumok majdnem kétharmadát szerezte meg. 13 képviselője lesz, eddig 12 volt. A DK-nak 4 képviselője lesz, eddig kettő volt. A Momentum két képviselőt küldhet Starsbourgba és Brüsszelbe, 1 képviselője lesz az MSZP-nek és 1 a Jobbiknak. 

A magyarok soha nem látott érdeklődést mutattak a mai választás iránt, a legutolsó fél hetes adatok szerint az erre jogosultak majdnem 42 százaléka a szavazott. Ez viszont mindig alacsonyabb mint az uniós átlag.

Az Európai Parlamentben ugyan visszaestek a hagyományosan legnagyobb pártok, de szélsőjobboldali, vagy populista, vagy euroszkeptikus áttörésről nem lehet beszélni.

 

 

Hasonló videók

  • Film készült a világhírű operaénekes, Luciano Pavarotti életéről. A filmet az Oscar-díjas Ron Howard rendezte, és Magyarországon először a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. A gálavetítés alkalmával Miskolcra jött a művész özvegye, aki a híradónak nemcsak arról beszélt, hogy tetszett-e neki a film, hanem arról is, milyen férj volt Pavarotti.

  • A Once/Egyszer egy ír utcazenész és egy cseh lány elsőre lehetetlennek tűnő szerelméről szól. A zenés darab alapjául szolgáló film 2008-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A musicalt most a Madách Színház is bemutatja. A darab különlegessége, hogy a színpadon játszó színészek zenészek is egyben.

  • El kell árulnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hová költöztetné a fóti gyermekotthon lakóit a bíróság első fokú döntése szerint. A pert Szél Bernadett független képviselő indította, aki szerint az is kiderült a tárgyaláson, hogy a kormánynak semmilyen szakmai koncepciója nincs a költöztetéssel kapcsolatban. A minisztérium azt írta, jobb körülményeket szeretnének az otthon lakóinak. Arról, hogy kiadják-e az adatokat, vagy fellebbeznek, később döntenek.

  • Nem jutott be a helyi választási bizottság péntek esti ülésére egy győri szocialista képviselő. Juhász István azért fordult a testülethez, mert szerinte a fideszes polgármester és egy kormánypárti képviselő törvénytelenül kampányolt. A politikus szerint az aljegyző utasítására nem engedték be az ülésre, ahol távollétében mindkét beadványát elutasították. A győri aljegyző viszont azt mondja: ha őt hívta volna fel, akkor beengedték volna a szocialista képviselőt, az egyébként nyilvános ülésre.

  • Többedszer zavarták meg egymás kampányrendezvényeit ellenzéki és kormánypárti politikusok. Legutóbb a pénteken parkoló automatáknak öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely tájékoztatóját, de a rendészek nem engedték őket az esemény közelébe. Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint ez a fajta kampány elsősorban a Fidesznek érdeke, és egyre több hasonló eset várható.

  • Kifütyülték az egészségügyi államtitkárt az orvosok a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén. Az elnök elmondása szerint tavasszal már megállapodtak a béremelésről, de a kormány - szerinte - nem tartotta be ígéretét. Így ezen a fórumon vártak választ a követeléseikre. Az orvosok piros és fehér lapot kaptak, hogy reagálhassanak, de nem érték be ennyivel. A Miniszterelnökség helyettes államtitkárának beszédét is többször félbeszakították.

  • Mindössze néhány tucatnyian lézengtek az 51-es körzetnél a nevadai sivatagban, ahol az UFO-hívők szerint földönkívülieket rejteget az amerikai hadsereg. Egy vicces, internetes felhívásban toboroztak tömegeket, hogy leleplezzék az állítólagos titkos katonai bázist. 2 milliónál többen jelezték, hogy mennek, de - mint kiderült - csak szórakoztak.

  • Teljes tűzoltófelszereléssel 22 emeletet azaz több mint 500 lépcsőfokot kellett megmászni a tűzoltók budapesti versenyén. Nemcsak az emeletek miatt nehéz a küzdelem, hanem azért is mert több mint 30 kilót kell cipelniük. A 2003-ban született rekordot azonban most sem sikerült megdönteni. A tűzoltókról még több felvételt nézhet: ITT!

Legnézettebb videók