Műsorújság
RTL Most

SAJTÓ-FOTÓ: hét kép, hét áldozat, hét történet a #metoo kapcsán!

Béres Márton hét olyan embert fényképezett le fotósorozatában, akik valamilyen erőszak (szexuális, családon belüli, munkahelyi) áldozatai voltak, majd később kiálltak a nyilvánosság elé, és felvállalták azt. Kamerájával azokon a helyszíneken örökítette meg az áldozatokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a történtekhez. A fotós képeit a 37. Magyar Sajtófotó Kiállításon lehet megtekinteni, ami 2019. április 5-től május 12-ig látható Budapesten.

Renner Erika 

"Szakításom után a volt párom, egy orvos támadott meg a lakásomban, 2013. március 12-én reggel. Az ügyészség egyáltalán nem képviselt engem, minden hitemet elvesztettem az igazságszolgáltatásban. Elkövettek ellenem egy súlyos és brutális bűncselekményt, de nem keresték, hogy ki tette ezt!"

 

Renner Erika öt évig harcolt azért, hogy börtönbe kerüljön egykori szerelme, aki elkábította, leöntötte lúggal, és magára hagyta. Az ügy sokszor furcsán alakult, volt, hogy a nyomozást is megszüntették, az elkövető évekig szabadlábon volt. Sokszor a nőt hibáztatták. Renner Erikát az RTL Klub 2018-ban az Év embere díjra is jelölte:

 

 

Pop Mert Julián

"A vezető nem pénzt akart lenyúlni, hanem a gyerekek lelkét!"

 

 

Nyár végén a bicskei gyermekotthon vezetője állami kitüntetést kapott a munkájáért. Szeptember elején egy gyermekotthonos srác a vonat elé vetette magát Bicskén. Másnap egy barátja bement a rendőrségre, és feljelentést tett szexuális zaklatás miatt. Nem bírta tovább, beszélni akart. El akarta mondani, hogy az igazgató hosszú idő óta szexuálisan zaklatja a felügyeletére bízott fiúkat, és ő is az áldozatok között van. 

 

 

Sárosdi Lilla

"A próba után megjelent mellettünk Marton, aki annyit mondott: „Akkor menjünk”. Beültünk egy BMW-be és elindultunk a Margit hídon át a Gellért-hegyre. Marton már a Margit hídon feltérdelt elém az ülésre és elővette a hímtagját, arra kérve, hogy pusziljam meg. Mai napig él az emlékeimben a löttyedt virsli és mellette a Parlament látványa, beleégett az emlékeimbe. Nem tettem meg, bocsánatot kérve, sírva fogtam Marton vállát..."


Sárosdi Lillában már jó ideje érett, hogy nyilvánosság elé áll a zaklatási botránnyal. Miután októberben elmondta, hogy mi történt, Magyarországon is egyre többen beszéltek arról, hogy őket is zaklatták.

 

 

Török-Illyés Orsolya

"Tizennégy éves voltam, a város református leánykórusában énekeltem több barátnőmmel együtt. A karvezető a város megbecsült polgára volt. Egy turné után hívott a karnagy, hogy ugorjak át hozzá, szeretne egy képet ajándékozni nekem kettőnkről. Egyedül volt, leültetett a kanapéra és Unicummal kínált. Nem ittam. Aztán a fiúkról kérdezgetett, itt már erősen mehetnékem volt. Amikor már búcsúzni akartam, magához rántott, az ölelésével lefogott, az altestét hozzám szorította, és miközben próbált megcsókolni, azt hörögte, hogy „legyünk barátok”. "

 

Béres Zsoltné

"Arra értem vissza, hogy édesapám volt kollégája üti az autómat, amelyben a két fiam ült a hátsó ülésen, hogy ez is az ő pénzéből van. Odasiettem, hogy elhajtsak az udvarból, azonban ezt a férfi nem engedte, nekivágott az autónak és rám csapta az ajtót. Ami a bíróságon történt, az teljesen megdöbbentő volt. A bírónő nem is a támadással foglalkozott, hanem azzal, hogy két percre magukra hagytam a gyermekeimet, és hogy rossz anya vagyok."

 

Zsiros Eszter

"Tavaly nyáron egy barátnőmmel szórakoztunk a Sziget Fesztivál egyik teltházas koncertjén. Egyszer csak elkezdett hozzám beszélni egy külföldi srác, hogy bejön-e nekem a haverja. Mondtam neki, hogy ne haragudjon, de nem szeretnék vele foglalkozni. Erre ő megragadta a kezemet és ráfogta a barátja farkára. "

 

Czakó Tímea

"Cserediákoknak mutattuk meg a budapesti bulinegyedet egy hétköznap éjszaka. Már hazafelé tartottunk, a villamos elindult a megállóból. Egy bácsi odaállt mellém, amit furcsállottam, mert teljesen üres volt a villamos, rajtunk kívül más nem is utazott rajta, állhatott volna máshová is, de nem foglalkoztam vele, tovább telefonoztam. Egyre közelebb dőlt, ekkor már éreztem azt, hogy valami nincsen rendben, ezért felnéztem, és azt láttam, hogy kielégíti magát."

 

Képek forrása: sajto-foto.hu

Legnézettebb videók