Műsorújság
RTL Most

Rákkeltő azbeszttől tartanak a lakók Budapesten

Gazdagréten egy önkormányzati épület bontásánál több négyzetméteren is leverték az azbesztpalát. A lakók félnek, hogy ezért azbeszt került a levegőbe, amely belélegezve rákkeltő lehet. A kivitelező és az önkormányzat szerint csak véletlenül verték le a palákat, a biztonságos azbesztmentesítés később várható. A Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint azonban épp a veszély anyag elszállításával kellett volna kezdeni a munkákat.

Hatalmas lyukak tátongnak annak a gazdagréti épületnek az oldalán, amit egykor azbesztpalával burkoltak. Az önkormányzat kezdte el az épület átalakítását, októberre új védőnői szolgálat lesz ott. A lakók viszont aggódnak, hogy a bontás miatt a palalemezekből azbeszt kerül a levegőbe, ami belélegezve rákkeltő hatású.

A szomszédban rengeteg panelház van, több ezer ember lakik a környéken. Sok a kisgyermekes család. Sőt a bontási terület közvetlen közelében iskola és óvoda is van.

A lakók több hatóságnak is szóltak, de a bontás tovább folytatódott.

Az RTL Híradó riporterének sikerült beszélnie az építésvezetővel, de nyilatkozni nem akart. Kamerán kívül azt mondta, nem kezdték még el az azbesztpala bontását. Állítása szerint a lyukak azért láthatók az épületen, mert a munkások véletlenül a bontás közben megsértették a külső borítást. Az ekkor lehullott azbesztpalát pedig szakszerűen összegyűjtötték és zsákokban tárolják.

Ígérik, a teljes azbesztmentesítést augusztusban egy erre szakosodott cég végzi el. Az önkormányzat szerint is szabályosan végzik a bontást és a munkavédelmi hatóság sem talált hibát.

 „A kivitelező a szerződése értelmében a jogszerűség betartása és a szabályok, szabványok betartása mellett köteles végezni a munkáját. Véleményünk szerint megfelelően járt el” – mondta a Híradónak Fazekas-Bajári Anikó beruházási ügyintéző.

A Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének azonban más a véleménye.

„Először, mindenekelőtt a veszélyes anyagokat kell eltávolítani. Ugye ezek között van az azbeszt” – reagált Hanvai Zsombor a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke.

Az RTL Híradó kereste a kormányhivatalt is, hogy vizsgálták-e, szabályosan zajlanak a bontási munkálatok, de egyelőre nem érkezett választ.

 

Legnézettebb videók