Műsorújság
RTL Most

Paralimpia: ki milyen kategóriában versenyezhet?

A parasportolókat sérültségük mértékétől függően különböző kategóriákba sorolják. A szabályok folyamatosan változnak, a cél, hogy, lehetőleg azonos sérültségi fokozatú sportolók versenyezzenek egymással, így minél igazságosabb eredmények szülessenek. Minél alacsonyabb a kategória száma, annál súlyosabb a versenyző sérültségi foka, de olyan sportág is van, ahol csak betűk jelölik a kategóriákat.

 

A különböző sérültségi kategóriák miatt összesen 528 alkalommal tartanak eredményhirdetést – ebből 226 női, 264 férfi, és 38 vegyes versenyszám.

Minden sportágnak saját kategória-rendszere van. Vannak, amelyekben csak látássérültek indulnak (judo, ötfős futball), és van, amelyet csak kerekes székeseknek rendeznek (tenisz, vívás, rögbi, kosárlabda), de a legtöbb sportágat a látás-, mozgás- és értelmi sérült sportolók is űzik.

 

 

 

A fogyatékosság mértékét számmal és betűvel jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más fogyatékossági szintet jelent.

A betű a sportág angol nevét, a szám pedig a sportoló állapotát és az eszközhasználatot jelzi. Egyedül a vívás esetében van ez másként: itt nincsenek számok, a paralimpikonokat A, B és C kategóriába osztják attól függően, hogy milyen az állapotuk.

A legösszetettebb kategória-rendszere az úszásnak és az atlétikának van.

Úszásban tizennégy kategóriába sorolják be a versenyzőket. Ebből az első 10 a mozgássérülteké. Az S1 kategóriában vannak a legsúlyosabb sérültek, a S10-ben pedig a legkevésbé sérültek. S11-S13-as kategória a látássérülteké, S11-es kategóriában vannak a vakok, S12 -ben az aliglátók, S13-ban pedig a gyengénlátók. S14 -ben az enyhe értelmi fogyatékosok versenyeznek.

 

 

 

Atlétikában 50 különböző kategória van a sérültség jellege és foka szerint.

A kerekes székes teniszben, az erőemelésben és cselgáncsban nincsenek különböző sérültségi kategóriák. Utóbbi kettőben különböző súlycsoportokba osztják a versenyzőket.

Az asztaliteniszezőknél 11 kategória létezik, míg a kerekesszékes vívóknál csak kettő.

A játékok programjába négy éve kerültek vissza az enyhén értelmi sérült sportolók versenyszámai, ők három sportágban – atlétika, úszás, asztalitenisz – indulhatnak, és a testi fogyatékosok kategóriaszámai (például az úszóknál 1-13) után ők kapják meg a következő számot (az úszóknál a 14-est). Az enyhén értelmi sérülteknél az indulási feltétel a 75 alatti intelligencia-hányados.

A kategorizálást egy nemzetközi orvos csoport végzi. Ha valaki kap egy nemzetközi kategóriát, ezt csak akkor vizsgálják később felül, ha ezt az ellenfelek kérik vagy a sportoló maga jelenti be ezt az igényét. Utóbbi például akkor következik be, ha valakinek az állapota egy sérülés vagy betegség következtében jelentősen romlik.

Leadkép, fotók: MTI Koszticsák Szilárd

Legnézettebb videók